Minerii de la Băița trăiesc de două luni doar din alocațiile copiilor (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerul Doru Filip are acasă 11 copii care trăiesc de două luni din alocații
Minerul Doru Filip are acasă 11 copii care trăiesc de două luni din alocații

Minerii de la mina de molibden Băița, din județul Bihor, nu și-au primit salariile de la data de 15 decembrie 2009. Cei mai mulți sunt unicii întreținători ai familiilor, trăind cu toții de pe o zi pe alta, din banii de alocație ai copiilor.

Dă CLICK aici pentru o FOTOGALERIE din subteran

CITEȘTE ȘI

Minerii de la Băița protestează de 48 de ore în subteran


 În semn de protest, 80 dintre cei 170 de salariați ai firmei Mineral Mining, cu capital privat suedez, au intrat miercuri dimineață la orele 10 în mină, la 500 de metri subteran și au refuzat să iasă la suprafață până nu li se plătesc banii cuveniți. Joi dimineață, după 24 de ore de stat în mină, unde este recomandat să nu se depășească șase ore, ortacii erau hotărâți să rămână acolo și o săptămână, dacă va fi cazul. Bărbați în toată firea, minerii aveau joi dimineață lacrimi în ochi, în timp ce familiile le transmiteau, prin liderul de sindicat, că acasă li se tăia electricitatea, din cauza neplății facturilor.



Soția minerului Doru Filip își face griji pentru familia ei

Soția lui Doru Filip își face griji pentru ziua de mâine

Cel mai trist este cazul lui Doru Filip, în vârstă de 38 de ani, tatăl a 11 copii, dintre care cel mai mic are un an și o lună. De mai bine de două luni, cei treisprezece membri ai familiei Filip trăiesc din banii de alocație ai copiilor, pentru fiecare primind lunar 42 de lei. Doar pentru cel mai mic, soția Ioana (39 de ani) fiind în concediu de maternitate, familia mai primește 800 de lei. Frigiderul le este gol. Meniul zilnic  constă în cartofi prăjiți. „Avem noroc cu laptele și cornul pe care copiii le primesc la școală. Conserva pe care am primit-o aseară ca ajutor de la sindicat și de la primărie am adus-o acasă, să le-o dau copiilor", a spus Doru Filip. Bărbatul spune că în fiecare lună cheltuie 100 de lei pe apă, canalizare și gunoi, 80 de lei pe electricitate, aproape 200 de lei pe scutece și circa 80 de lei pe detergent de rufe. „Fiercare bănuț este calculat", a spus Ioana Filip, îngrijorată pentru viitorul pruncilor ei. După atâtea nașteri, femeia suferă cu tiroida și are hernie cervicală.



Familia minerului Doru Filip, formată din 11 copii, trăiește din alocații de două luni

Minerii de la Băița protestează de peste 48 de ore

Cumnatul lui Doru Filip, Simoc Barna (42 de ani), lucrează în mina de molibden de 22 de ani. „Am nouă copii, pe care îi cresc acum doar din banii de alocație. Patronul suedez s-a comportat cu noi ca și cum am fi într-o țară din lumea a treia, din Africa. Dacă era civilizat ne trimitea în șomaj", a spus revoltat bărbatul.

Citat: „Lucrez în mină de la 18 ani. Șansa mea este să ies la pensie, peste șase ani. Nu știu ce alt loc de muncă aș putea găsi", Doru Filip

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite