Mii de orădeni interesaţi să obţină cetăţenia maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a beneficia de avantajele maghiarilor pe piaţa internaţională a muncii, tot mai mulţi orădeni îşi fac ordine în arborele genealogic, pentru a descoperi predecesori maghiari.Peste 2.000 de orădeni au cerut ajutorul Centrului pentru Democraţie pentru a-şi face dosarul, în vederea obţinerii cetăţeniei maghiare.

De la 1 ianuarie 2011, de când orădenii de etnie maghiară pot aplica pentru cetățenia maghiară, peste două mii de persoane au apelat la serviciile Centrului pentru Democraţie din Oradea, pentru a beneficia de consiliere, în vederea obţinerii dublei cetăţenii. Unul dintre aplicanţi este orădeanul Zolan Opra, în vârstă de 23 de ani, care a absolvit în acest an Facultatea de Arhitectură şi Construcţii şi vrea să plece la muncă în Austria. „Ca maghiar m-aş angaja mult mai uşor în Austria, iar salariul obţinut ar fi mai mare", crede Zolan. Acesta nu a lucrat până acum în România, însă nici nu îşi doreşte acest lucru. „Imediat ce am cetăţenia maghiară, plec la muncă în străinătate", a recunoscut tânărul. În cazul în care i se va a ivi ocazia, nu exclude nici posibilitatea emigrării în SUA sau Canada. Tănărul a cheltuit mai puţin de 50 de lei pe documentele necesare obţinerii dublei cetăţenii.

În căutarea predecesorilor maghiari

 Zatyko Gyula, responsabil cu toate Centrele pentru Democraţie din zona Partium, a spus că interesul pentru cetăţenia maghiară este tot mai mare, în special în rândul tinerilor. „Dacă la început, cei mai mulţi dintre beneficiarii noştri erau de a vârsta a treia, mai nou apelează la noi tinerii, fiindcă vor să beneficieze de drepturile cetăţenilor maghiari pe piaţa europeană a muncii, în special în Germania, Elveţia, Austria şi Anglia", a spus Zatyko Gyula. Acesta a subliniat că maghiarii nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Canadei şi al Statelor Unite ale Americii (SUA), o motivaţie în plus pentru ca orădenii să-şi facă ordine în arborele genealogic, pentru a găsi un strămoş care a fost, la un moment dat, cetăţean maghiar. „Principalul atu al cetățeniei maghiare este cel al rădăcinii. Este un act al dobândirii sau redobândirii identității, în cazul celor născuți înainte de 1920 sau între anii 1940 și 1945. Este un lucru sufletesc, de inimă", a spus Zatyko Gyula. Potrivit acestuia,  în Oradea există circa 50.000 de persoane de etnie maghiară.

La îndemâna oricui

Orădenii pot să depună cereri de cetăţenie maghiară la orice primărie din Ungaria, la oficiul de stare civilă.„Există peste 4.000 de puncte de preluare în Ungaria, plus consulatul din Cluj", a spus Zatyko. Tot ce trebuie să dovedească aplicanţii este faptul că au un predecesor care a fost cetăţean maghiar. „Având în vedere faptul că, între anii 1940 şi 1944 Oradea şi zona de nord a Ardealului au făcut parte din Ungaria, persoanele care au trăit atunci au avut cetăţenie maghiară", a explicat Zatyko. Aspiranţii la paşaport unguresc mai trebuie să dovedească faptul că stăpânesc limba maghiară. „Nu se dă vreun test, dar atunci când îşi depun documentele, trebuie să arate că ştiu să vorbească în limba maghiară", a spus Zatyko Gyula.

Documente

Actele necesare pentru obţinerea cetăţeniei maghiare sunt certificatul de naştere a predecesorului cetăţean maghiar şi orice alte documente care pot ajuta la realizarea lanţului genealogic. În plus, aplicanţii vor avea de cheltuit pe traducerea documentelor şi pe fotografii, în condiţiile în care traducerea unui document costă aproximativ 15 lei.

Tribut părinţilor

Anna Hajdu, în vârstă de 57 de ani, lucrează ca sufleor la teatrul maghiar din Oradea, iar acum îşi pregăteşte dosarul pentru a aplica pentru cetăţenia maghiară. „Este o chestiune de suflet, nu mă interesează nici să votez, nici să merg în America. Tata şi mama erau maghiari, dar nu au avut decât cetăţenie română. Le aduc astfel un omagiu părinţilor mei", a spus Anna Hajdu.

Paşaport „cu greutate"

Polik Levente, consilier în cadrul Centrului pentru Democraţie, a spus că, în ultimele trei luni, numărul tinerilor care vor paşaport maghiar creşte de la o zi la alta, în special datorită drepturilor de pe piaţa muncii. „Oficial, aplicanţii primesc cetăţenia maghiară în trei luni. Neoficial, întreaga procedură poate dura cinci luni", a spus Polik Levente care şi -a depus, la rândul său, documentele pentru dublă-cetăţenie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite