Oradea: PORTRET / Mihai Chirilă are talent în ringul de box

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani, de când practică boxul, Mihai Chirilă a strâns zeci de medalii. Fiecare îi aduce aminte de o nouă lecţie învăţată, despre cum poţi să-ţi domini adversarul.

PROFIL
NĂSCUT. 10 februarie 1993, Oradea
EDUCAŢIE. Liceul „Lucian Blaga” din Oradea
PALMARES. Dublu vicecampion naţional

Mihai a început să practice boxul în urmă cu patru ani şi, dacă la început a vrut doar să facă mişcare, acum a început să obţină rezultate tot mai bune la categoria lui de vârstă şi greutate. Dintr-un băiat timid şi fără prea mult curaj, a devenit un tânăr sigur pe el.
Înainte de box, Mihai a făcut fotbal. Din cauza unor neînţelegeri cu antrenorul, a decis să se reorienteze spre un alt sport, mai viril. „Am hotărât să mă las de fotbal, pentru că nu mă mai înţelegeam cu antrenorul, dar am vrut să continuu să fac mişcare. Tata are un prieten care ştia despre sala de box şi l-a sfătuit să mă aducă aici”, a povestit tânărul.
 Dacă înainte de a face box era un copil timid şi retras, dar şi destul de fricos, Mihai are acum încredere totală în el. „Am ales acest sport pentru că tot timpul am fost o fire mai moale şi am fost mai retras, iar boxul m-a ajutat foarte mult să am mai multă încredere în mine”, a spus boxerul.

Dublu vicecampion naţional
Chiar dacă a început să practice boxul doar ca hobby, Mihai a participat la primul său concurs în acelaşi an în care a intrat pentru prima oară în sală, ocupând locul întâi. După acest concurs au urmat altele, la care Mihai a urcat de fiecare dată pe podium. În 2008 Mihai a reuşit să urce pe prima poziţie a podiumului la Campionatul Naţional de toamnă din Ploieşti. În acest an Mihai a fost dublu vicecampion naţional la Cupa României şi la Campionatul Naţional de junior.
„Am obţinut aproximativ 20 de medalii, la diferite concursuri. Am participat şi la turnee internaţionale în Ungaria. Îmi place mult boxul, chiar dacă este cel mai greu sport pe care l-am practicat vreodată”, a spus sportivul.

În lotul naţional
Mihai a fost convocat şi în lotul naţional de junior în 2008. Lotul s-a desfiinţat însă după doar două luni de existenţă. „În acea perioadă am avut ocazia să-l înving pe sportivul care a luat locul III la Campionatele Mondiale. Pentru mine a fost o mare realizare”, a spus Mihai.  Pentru a obţine rezultate cât mai bune, Mihai munceşte foarte mult. El are cinci antrenamente pe săptămână, iar în perioada competiţională distracţia de weekend iese din discuţie, fiind înlocuită cu antrenamente epuizante.
Tânărul sportiv crede că un rol important în dezvoltarea sa îl are antrenorul  care, deşi sever, îi este foarte drag. „Am un antrenor sever, dar aşa trebuie să fie. Boxul este un sport care impune disciplină, iar fără aşa ceva nu se poate face performanţă. Pe mine m-a ajutat foarte mult să mă maturizez şi să fiu mai sociabil, dar şi mai descurcăreţ”, a recunoscut Mihai.

Întrebări şi răspunsuri

Ai avut accidentări până acum?
Nu, n-am avut accidentări. Nu îmi este rupt nasul, dar îmi curge foarte repede sânge dacă mă lovesc, din cauza unei deviaţii de sept, cu care m-am născut.

Ce vrei să faci mai departe?
Vreau să fac box în continuare, cel puţin încă doi ani până termin liceul. Vreau să încerc să dau examen la Academia de Poliţie. Abia atunci voi decide dacă voi continua cu boxul.

Ce-i place
Lui Mihai îi place să-şi petreacă timpul liber cu prietenii şi să meargă în cluburi. Asemeni oricărui tânăr îi plac muzica, petrecerile, excursiile şi mişcarea în aer liber.

Ce nu-i place
O fire rebelă, Mihai spune că nu-i place să fie certat. Ca oricărui adolescent, nu-i place să i se impună să facă ceva, vorba buna funcţionând mult mai bine cu el.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite