Mihai Dascălu, inginerul care confirmă ca pictor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Dascălu iubeşte pictura
Mihai Dascălu iubeşte pictura

Inginer de meserie, orădeanul a câștigat pentru a doua oară consecutiv una dintre categoriile pictură naivă a concursului American Art Award la care s-a înscris după ce a fost contactat de unul dintre actorii din soap-opera Tânăr și Neliniștit.

În zilele obișnuite din săptămână, Mihai Dascălu este un simplu funcționar public. Inginer de meserie, orădeanul își petrece timpul într-un birou al Consiliului Județean Bihor unde se ocupă de întocmirea de proiecte, multe dintre ele cu finanțare europeană. "Cea mai mare satisfacție o am atunci când deschid plicurile care sosesc pe adresa instituției și suntem anunțați că am câștigat un proiect", spune orădeanul care s-a afirmat și în calitate de pictor.

Deși este mândru de ceea ce a realizat, a declarat că datorită pasiunii sale pentru picture naivă a fost adesea etichetat. "Îmi puneau pur și simplu o etichetă, cum că nu aș fi profesionist că fac pictură naivă. Sunt inginer de profesie, lucrez de la 8-16 și când trebuie rămân și după program. Am încercat să nu le amestec: meseria este meserie, pasiunea este pasiune", spune Mihai Dascălu, care anul trecut a participat pentru prima oară la un concurs de pictură în Statele Unite ale Americii. Thom Bierdz, actorul care l-a întruchipat pe Phillip Chancellor în soap-opera Tânăr și Neliniștit, i-a văzut lucrările și l-a invitat să participle la concursul pe care îl prezida.

"Este un concurs cu 56 de categorii, iar taxa de participare este 49 de dolari. După premiul I de anul trecut am primit invitații să expun în câteva galerii de artă din Statele Unite ale Americii. Aș fi vrut să îmi văd lucrările în galeriile din New York, dar acolo taxa de participare era de 12.000 dolari. Cea mai ieftină era 3.000 de dolari, în Florida", ne-a spus pictorul.

2011, anul reconfirmării

Mihai Dascălu a participat și anul acesta la concursul AAA și a câștigat premiul II la pictură naivă portrete și premiul I la categoria altele. Are o satisfacție enormă în privința atribuirii premiului și spune că astfel I se confirmă talentul în fața scepticilor și a conservatorilor. Practică picture naivă din 1984 și niciodată nu a făcut-o fără dificultăți. "Pensulele și culorilor sunt foarte scumpe.

Cele fabricate în Românie, de cele mai multe ori, sunt de slabă calitate. Am învățat de la o călugăriță să confecționez pensule subțiri din păr din urechea vițelului pe care le lipesc cu rășină de brad", spune artistul care continuă să promoveze tinerele talente și pictura naivă pe propriul site.

Recunoaște cu regret că majoritatea tablourilor pe care le vinde ajung în casele unor intelectuali, doctori, avocați sau demnitari, dar și-ar dori ca mai multă lumă să aibă acces la picturile sale.

Întrebări și răspunsuri

La ce proiecte lucrați acum?

La nivel mondial nu există o enciclopedie completă a pictorilor naive. Exista una care însă s-a oprit în anul 1985. Eu colaborez cu muzee de pictură naivă din Europa și sunt în faza în care formez o echipă. Este un proiect care se va întinde pe 8-10 ani și încercăm să facem această enciclopedie a pictorilor naive, să strângem baza de date. Deja 800 de persoane și-au dat acordul de a lucre la acest proiect. De asemenea, îmi doresc să organizez Romanian Art Awards, un concurs similar celui de peste ocean, cu un juriu imparțial format din reprezentanți ai unor galerii și instituții de cultură.

Cum ați caracteriza pictorul și pictura naivă din România?

Pictorul naiv este un autodidact, el s-a născut la sat și lucrează pe pânză fără să aibă percepția proporției. Face pictura așa cum crede el că este bine. Pictura naivă există în fiecare dintre noi și a existat și înainte de Rousseau. Am rupt multe tablouri până am fost mulțumit de lucrare, dar au existat și picturi care nu mi-au plăcut însă alții le-au găsit frumoase și chiar le-au cumpărat. Eu lucrez mai mult la sfârșit de săptămână, primăvara și toamna, și realizarea unui tablou poate lua de la două săptămâni la câteva luni.

Ce îi place?

Sinceritatea este poate, calitatea pe care o apreciez cel mai mult la oameni de aici și atracția către picture naivă. Îmi place pescuitul și natura. M-am născut la țară, iar în natură mă simt în mediul meu. Îmi place muntele, pădurea și să merg la cules de ciuperci.

Ce nu îi place?

Prefecătoria, o detest. Oamenii s-au înrăit. Acum suntem marcați de o luptă pregnantă pentru viața normală. Așa ceva e nefiresc, iar din cauza aceasta, oamenii s-au schimbat, au grija zilei de astăzi când normal ar fi să aibă grija zilei de poimânie sau răspoimâine.

Profil

Născut: 01 Mai 1960, județul Brașov

Studii: Facultatea de Geodezie, Bucureşti, Master în Drept şi Administraţie Publică

Familie: căsătorit, o fiică

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite