Oradea: Cei mai bogaţi bihoreni sunt fraţii Micula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul 9 în „Forbes 500 Miliardari” îl ocupă Ioan şi Viorel Micula cu 450 de milioane de euro. Publicaţia „Forbes 500 Miliardari” a fost lansată astăzi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti.

image



Topul 500 miliardari Forbes
se poate cumpăra şi în Oradea,
începând de mâine, la preţul de 7,99 lei


Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine. Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece milionari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din cauza crizei.
Printre primii zece bogătaşi din ţară, fraţii Micula sunt şi printre cei mai afectaţi de criză. Afacerile gemenilor născuţi în Căcăceni (rebotezat Cucuceni) s-au extins în domenii precum producţia alimentară şi media, dar şi în sectorul imobiliar. Anul 2009 a fost unul de restrişte pentru imperiul afaceriştilor de 52 de ani. Cei doi îşi văd businessul pe o pantă descendentă, restructurarea fiind esenţială pentru a-şi menţine afacerile pe linia de plutire. În acest an au desfiinţat cotidianul „Realitatea bihoreană” şi au făcut disponibilizări la TTV. Sediul central de la Bucureşti, al Naţional FM şi Favorit FM, a fost mutat la Oradea. Fraţii Micula spun că se simt trădaţi de autori-tăţi şi că statul român le-a pus mereu beţe-n roate.

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună.
Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008. În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament. Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre miliardari, respectiv 218 de persoane (44% dintre poziţiile de pe listă), cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane). În Oradea, topul este condus de fraţii Ioan şi Viorel Micula. Locurile şase, şapte şi opt sunt ocupate de Cristian Copăcean (31 ani), Claudiu Ilonţa (32 ani) şi Cristian Sim (32 ani), trei buni prieteni care au pus bazele businessului Proges în 2001. Fiecare figurează în top cu câte o avere de 15 milioane euro.

Mudura are circa 63 milioane euro

image




Alexandru Mudura ocupă locul doi în topul milionarilor din Oradea. În clasamentul Forbes 500 Miliardari, orădeanul s-a clasat pe poziţia 96. Cu afaceri în domeniul imobiliar şi comerţ, el a reuşit să acumuleze o avere estimată la 60-63 milioane euro.
Patronul Lotus Center intenţionează să construiască în vecinătatea acestuia un centru de agrement şi afaceri. Investiţia va include o sală de sport polivalentă, un aquapark, o sală de concert, un hotel cu bază de tratament, dar şi un bloc-turn pentru birouri. Proiectul imobiliar Lotus Oasis ar necesita investiţii de pâna la un miliard de euro.
Magnatul vrea să demareze proiectul în parteneriat cu municipalitatea. „Este un vis al meu, vechi de cinci ani. Am 70 de ani si încă mai visez că îl pot face“, spune Mudura, care caută un parteneriat public privat în care oraşul să intre cu o parte din terenul necesar investiţiei. Ar putea fi o cale de ieşire din criză pentru mulţi, consideră milionarul.
În 2008 Mudura a dublat suprafaţa centrului comercial Lotus, la peste 62.000 de metri pătraţi, investind 20 milioane de euro. În 2009 însă, la etajul complexului, cele mai multe dintre spaţiile comerciale de închiriat sunt goale.


Florin Panea are 45 de milioane de euro

image



Clasat pe locul 132 în Forbes 500 miliardari, Florin Panea deţine 90% dintre acţiunile companiei Leonardo, cel mai mare retailer de încălţăminte şi marochinărie din România. La 39 de ani, averea sa se ridică la 45 milioane euro. Afectat de criză încă de la sfârşitul lui 2008, Panea a declarat că reducerea cheltuielilor a devenit o prioritate şi a închis peste 30 de magazine în 2009.



Beniamin Rus are 43 de milioane de euro

image



Beniamin Rus a intrat în afaceri în ideea de a se orienta înspre ceva „vital” sau care „ţine neapărat de primele necesităţi ale omului“. Deşi consideră că a avu    At un debut ezitant în business, capul grupului de firme Selina are, la 54 de ani, şi o avere estimată la 43 de milioane euro. Deşi imobiliarele stagnează, Rus vrea să-şi cumpere un elicopter.



Marcel Bărbuţ are 33 de milioane de euro

image



Pe locul 178 în top, proprietarul AdePlast este deţinătorul unei averi estimate la 31-33 milioane euro. A refuzat nenumărate oferte din partea unor investitori strategici, preferând să-şi dezvolte afacerea pe cont propriu. Are un singur credit de 15 milioane de euro şi speră ca, la sfârşitul lui 2009, cifra de afaceri să fie cu 30% mai mare decât în 2008.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite