Metode de resuscitare non-formală, predate elevilor din două şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început cea de-a doua etapă a proiectului "Resuscitează non-formal!", un proiect prin intermediul căruia 26 de tineri îi vor învăţa pe elevi cum să salveze vieţi, într-un mod inedit.

Programul va îmbina utilul cu plăcutul, astfel încât participanţii să poată descoperi zilnic metode şi instrumente de educaţie non-formală, aplicabile în domeniul primului ajutor.

După ce au învăţat măsurile de prim ajutor, viitori medici, participanţi la tabăra MASH, le vor arăta evilor de gimnaziu şi celor de liceu cum să acorde primul ajutor.

„Săptămâna aceasta vrem să realizăm un kit intitulat "Paşii non-formali ai BLS-ului, care să cuprindă o sumă de metode şi instrumente de educaţie non-formală aplicabile în domeniul primului ajutor. La finalul acestei etape, fiecare participant va beneficia de un astfel de kit, cu care se va întoarce în localitatea de provenienţă, unde va desfăşura în continuare activităţi voluntare cu alţi tineri, învăţându-i măsuri de prim ajutor, pe înţelesul acestora", a afirmat Roxana Şuhanea, cea care a iniţiat proiectul.

26 de tineri vor merge la Liceul "Aurel Lazăr" din Oradea şi Şcoala cu Clasele I-VIII din Husasăul de Tinca, şi le vor explica elevilor, pe înţelesul lor, cum să acorde primul ajutor.

"În cele două zile în care se va desfăşura proiectul, tot oraşul va deveni sală de curs. Ineditul acestei acţiuni îl reprezintă îmbinarea elementelor din sfera entertainmentului cu primul ajutor, îmbinare care se va realiza cu ajutorul coordonatorului nostru, Valentin Blându", a spus dr. Hadrian Borcea, şeful UPU- SMURD Bihor.

Elevii care participă în cadrul proiectului vor putea dobândi o serie de competenţe şi aptitudini precum: asimilarea cunoştinţelor şi tehnicilor de prim-ajutor, deprinderea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară, tehnici de transport, triajul victimelor în caz de accident cu victime multiple, promovarea eticii şi deontologiei medicale, dezvoltarea competenţelor de a vorbi în faţa unui anumit auditoriu şi desfăşurarea activităţilor voluntare. Competenţele astfel dobândite vor fi certificate prin diplome acreditate de Consiliul Naţional Român de Resuscitare şi Youthpass.

Proiectul "Resuscitează non-formal!", derulat de Asociaţia Sartiss din Oradea este finanţat de Comisia Europeană prin programul "Tineret în acţiune".     

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite