Medicul orădean Carmen Pantiş transformă durerea în şansă la viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Pantiş
Carmen Pantiş

Coordonatorul programului de transplant din Bihor reuşeşte să schimbe mentalităţi, aducând judeţul pe primul loc în topul naţional al donărilor de organe. Timp de un an, din iulie 2010 până în iulie 2011, Carmen Pantiş  (47 ani) a fost managerul celui mai important spital din judeţul Bihor, Spitalul Clinic Judeţean  Oradea.

Cu toate acestea, cu o modestitate aparte, medicul abia menţionează acest aspect în CV-ul său, considerând mult mai importantă munca depusă în lupta pentru salvarea pacienţilor şi coordonarea programului naţional de transplant în Bihor. Carmen Pantiş lucrează de 22 de ani în sănătatea publică şi de 11 ani în învăţământul superior, având publicate 24 de lucrări de specialitate. Bihoreanca, originară din Balc, a parcurs toate etapele unei cariere construite pe muncă şi disciplină, ajungând de la medic de familie la medic primar anestezie-terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea.

Pe locul 4 în topul medicilor orădeni

Unul dintre motivele pentru care este cunoscută şi apreciată de către comunitatea orădeană, în asemenea măsură încât s-a clasat pe locul patru în topul medicilor orădeni, realizat de „Adevărul" cu ajutorul voturilor cititorilor oradea.adevarul.ro şi al juriului de specialitate, este acela că a reuşit să aducă judeţul Bihor pe primul loc în topul naţional al donatorilor de organe.

Salvaţi de pe listele de aşteptare

„Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ peste 67.000 de persoane.  Cel puţin 12 pacienţi dintre cei aflaţi pe aceste liste mor în fiecare zi, pentru că nu au donator.  În România, peste 2.400 de pacienţi se află pe liste de aşteptare. În 2010, în judeţul Bihor, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea s-au făcut 29 de declarări de pacienţi în moarte cerebrală, realizându-se recoltări de la 18 pacienţi. În 2011 s-au făcut 42 de declarări de moarte cerebrală şi până luni, 7 noiembrie, s-au făcut 22 recoltări de organe. Aceste cifre situează judeţul Bihor la o rată de donare asemănătoare Spaniei, cea mai performantă ţară din Europa, unde se înregistrează 34 donatori la un milion de locuitori", a spus Carmen Pantiş.  

Muncă de echipă

Deşi susţine că aceste cifre sunt rodul muncii unei echipe întregi de profesionişti, Carmen Pantiş are o contribuţie semnificativă la acest succes. Ea este cea care face tot posibilul pentru ca durerea pierderii unei persoane dragi să se transforme în bucuria şansei la o viaţă sănătoasă, pentru o altă persoană, complet străină celui plecat. „Aduc un profund omagiu mamelor, soţiilor, soţilor, fiicelor şi fiilor bihorenilor care au spus «da» donării de organe. Au făcut cel mai generos gest pe care o fiinţă umană îl poate face pentru o alta, complet necunoscută. Au spus «da» pentru darul vieţii, necondiţionat şi cu cea mai mare încredere că fac un bine incomensurabil celor care, disperaţi, stau pe lista de aşteptare, tresar la fiecare sunet al telefonului şi aşteaptă  în fiecare zi minunea unei vieţi schimbate", spune Carmen Pantiş.  Spre surprinderea unora, persoanele care acceptă donarea de organe nu sunt neapărat cu studii înalte sau dintr-un mediu social superior. Oameni simpli, de la care nimeni nu s-ar aştepta să înţeleagă importanţa unui astfel de gest sau filosofia relaţiei dintre trup şi suflet după moarte, i-au surprins pe medicii orădeni în ultimul an, acceptând ca moartea celor dragi să se transforme în şansă la viaţă pentru nişte necunoscuţi. Cel mai recent exemplu este cel al unei familii de rromi din Tileagd, care au acceptat ca organele fiicei lor Adela (10 ani) să fie donate altor copii, după ce aceasta a fost accidentată pe E60, în timp ce mergea după apă, cu un cărucior.

Carieră construită pas cu pas

În copilărie, Carmen Pantiş a visat să devină cercetător în genetică, însă, la sfatul dirigintei, a dat admitere la medicină. A ajuns medic de familie, fiind obligată să facă naveta cu transporturile de bauxită, până la dispensarul de la marginea pădurii din localitatea Zece Hotare. În 1994, a intrat în echipa SMURD, care atunci se înființa, şi a descoperit că o fascinează medicina de urgenţă. La 35 de ani s-a specializat în anestezie-terapie intensivă, iar acum coordonează programul de transplant din Bihor. În plus, Carmen Pantiş a lucrat şi ca voluntar la Hospice Emanuel, unde a asistat pacienţi cu boli terminale.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite