FOTO Medicină pe muchie de munte pentru viitorii medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii medicinişti au dat halatele albe pentru bocanci, pelerine de ploaie şi cazare la cort. Ei au participat la ce-a de-a 16-a ediţie a taberei speciale dedicate celor care vor să se specializeze în medicina de urgenţă practicată în situaţii limită.

An de an la începutul lunii august, platoul Glăvoi din Padiş strigă adunarea pentru tabăra MASH, Medical Adventure in Holiday School, care este prima tabără pentru situaţii de urgenţă din România. Studenţii medicinişti şi nu numai au fost iniţiaţi şi pregătiţi pentru intervenţii în situaţii speciale, astfel încât să devină un sprijin real pentru serviciile speciale de salvare.

Zeci de corturi, de toate mărimile au împânzit, pentru o săptămână, platoul Glăvoi, din Padiş.  Peste şizeci de studenţi  din toate colţurile ţării au ales şi în acest an să-şi petreacă şapte zile din vacanţă în cadrul taberei, aflată la cea de-a 16-a ediţie. Cursuri, aplicaţii practice, drumeţii şi multă distracţie sunt doar câteva dintre momentele de care au avut parte tinerii medicinişti din tabăra MASH. Din peisaj nu a lipsit cortul Crucii Roşii sau cel de armată, care a servit, pe tot parcursul programului, drept sufragerie.

Familiarizaţi cu situaţiile speciale

Echipaţi corespunzător zonelor de munte, cu bocanci, pelerine şi rucsacuri în spate, peste şaizeci de studenţii din toată ţara au urmat timp de o săptămână, traseele turistice, au participat la cursuri de prim ajutor, de traumatologie, intervenţie în caz de dezastre, search and rescue, tehnica speologiei alpine, orientare montană sau  utilizarea tehnicilor alpine moderne. Cazarea fiecărui participant a fost la cort, indiferent de condiţiile meteo, mâncarea a fost pregătită la comun, de către reprezentanţii Green Team, iar spălatul s-a făcut la râu ori la duşuri improvizate, cu apă încălzită la soare. Chiar dacă în primele zile condiţiile meteo au fost mai puţin favorabile, temperaturile destul de scăzute şi ploaia nu i-au împiedicat pe participanţi să urmeze programul stabilit de organizatori.


image

"Am ales să desfăşurăm tabăra MASH în zona Padiş tocmai datorită condiţiilor de aici. Electricitatea şi apa curentă sunt lucruri fără de care este greu de imaginat că cineva poate supravieţui în zilele noastre. Aici participanţii au parte de aşa ceva. Şi condiţiile meteo îi ajută pe viitorii medici să vadă ce pot sau cum ar trebui să se descurce în situaţii similare. Medicina de urgenţă şi managementul dezastrelor înseamnă resurse limitate. " a precizat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul taberei.

Au dobândit cunoştinţe noi

Atenţi la tot ceea ce li se explica, participanţii au asimilat noţiunile de bază cu privire la metodele de prim ajutor în asemenea situaţii, profitând de prezenţa în mijlocul lor a salvatorilor montani şi a specialiştilor în medicina de urgenţă. „Noutatea din acest an o reprezintă cursurile pe care le-am introdus atât dimineaţa cât şi seara. Totodată participanţii au avut de parcurs trasee mai lungi care le-au testat capacitatea la efort dar şi anumite abilităţi de deplasare", a spus dr. Hadrian Borcea. Aflându-se la a şaisprezecea ediţie, astăzi, tabăra a devenit un reper pentru pregătirea voluntarilor pentru situaţii speciale şi dezastre, în ultimii ani peste 600 de studenţi din întreaga ţară beneficiind de un astfel de training.

Angajaţi de serviciile de urgenţă

Organizatorii taberei au reuşit timp de unsprezece  ani să dezvolte atât spiritul de echipă, coeziunea şi coerenţa echipelor de intervenţie implicate, cât şi iniţierea tinerilor, viitori profesionişti, în acest domeniu al activităţilor de salvare. Salvamontiştii bihoreni şi-au adus totodată contribuţia la instruirea studenţilor. „Încercăm să îi familiarizăm cu tehnicile de intervenţie montană, rapel, tiroliană, căţărare", a subliniat directorul tehnic al Salvamont, Lucian Nistor. Eforturile organizatorilor şi ale lectorilor prezenţi an de an la tabăraă încep să fie răsplătite. Peste 35 de  studenţi iniţiaţi în cadrul primelor ediţii ale programului au devenit medici în cadrul unităţilor de primire a urgenţelor din ţară, fiind pregătiţi să intervină inclusiv în situaţii speciale, să urce pe munte sau să coboare în subteran pentru salvarea victimelor.

De la teorie la practică

După ce au parcurs trasee montane, au luat parte la cursuri ori au învăţat ce este o tiroliană, un ham, o coardă sau un blocator, tinerii au avut ocazia să ia parte la simularea unui exerciţiu de salvare. În prima parte a exerciţiului a fost vorba despre o persoană care s-a afla în incapacitatea de a se deplasa pe cordă,  după care salvamontiştii bihoreni au simulat salvarea unei persoane blocate în subteran, situaţii cu care s-au confruntat de altfel şi în realitate. În plus, pentru că în cazul unui accident subteran sau montan este necesară prezenţa unui medic capabil să ajungă la un pacient, studenţii au avut posibilitatea să urce pe munte, la fel ca salvamontiştii, ancoraţi în frânghii, şi să înveţe câteva reguli de bază şi din acest domeniu. „Fiind studentă la medicină am ales să particip la tabăra MASH pentru a-mi da seama dacă vreau să devin medic de urgenţă. Experienţa trăită pe parcursul celor şapte zile a fost unică şi sunt sigură că îmi va fi de un real folos", ne-a spus Cristina Ţicra, în vârtsă de 21 de ani.

Stagiul s-a încheiat cu un concurs care a durat mai bine de patru ore. Participanţii împărţiţi în echipe mixte au avut de parcurs trasee turistice, de acordat primul ajutor şi nu în ultimul rând punerea în practică a tehnicilor de speologie alpină.La final cele mai bune echipe au fost răsplătite cu premii substanţiale şi în acelaşi timp toţi cursanţii au primit diploma de participare.

Ce înseamnă MASH

Medical Adventure School in Holiday (MASH) este o tabără de instruire pentru intervenţii în situaţii speciale, fiind un program iniţiat în 2001 în cadrul unui parteneriat mai amplu. Tabăra are ca şi scop iniţierea în pregătirea pentru intervenţii în situaţii speciale a tinerilor studenţi şi medici, în principal, precum şi a tuturor celor care vor să fie un sprijin real pentru serviciile speciale de salvare. Participanţii au ocazia să-şi testeze capacitatea de rezistenţă la efort precum şi abilităţile de deplasare pe munte. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite