Mediatorii îi vor ajuta pe orădeni să-și rezolve conflictele în afara sălii de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele specializate în soluţionarea conflictelor pe cale amiabilă scurtează drastic timpul petrecut în instanţă. În Oradea există 29 de mediatori care nu au participat încă la o acţiune în instanţă. Din luna martie, prezenţa lor în sală va fi obligatorie.

Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei persoane specializate, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate. Potrivit legii, profesia de mediator poate fi practicată de orice orădean care a absolvit un curs de specializare, are vechime în muncă de minimum trei ani şi este autorizat.

„La această profesie au acces toate persoane care îndeplinesc condiţiile legii. Nu trebuie să aibă studii juridice, pentru că scopul este acela de a ajuta părţile aflate într-un litigiu să ajungă la o înţelegere”, ne-a explicat Florentina Costaş, membru al Asociaţiei Mediatorilor din Bihor.

Mediatorii vor fi prezenţi în sălile de judecată

Deşi în Bihor există 29 de mediatori autorizaţi, niciunul dintre ei nu a fost solicitat să soluţioneze vreun conflic, până acum. „Dacă mediatorul reuşeşte să împace părţile, se încheie un acord care se autentifică la notar şi automat este pus în executare. Mai mult, părţile pot ajunge la o înţelegere şi în timpul derulării procesului şi în acest caz, judecătorul poate dispune restituirea taxei de timbru”, a spus Cristian Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. Aproximativ 80 la sută din cauzele civile ajunse pe rolul instanţei orădene şi-ar putea găsi soluţionare prin intermediul mediatorilor.

„Un proces poate dura până la cinci ani, iar una dintre părţi este obligată să achite, cheltuieli de judecată şi taxa de timbru. Timpul se reduce la trei luni în cazul în care conflictul este soluţionat de mediator, iar părţile au obligaţia să achite doar onorariul acestuia”, a precizat Cristian Danileţ. Taxa de onorariu solicitată de mediator diferă de la caz la caz. „Onorariul poate ajunge la maximum 500 lei, însă dacă solicitanţii nu beneficiază de venituri, cheltuielile vor fi suportate de stat”, a spus Florentina Costaş.

Începând cu data de 3 martie, în fiecare sală de judecată prezenţa mediatorului va fi obligatorie, iar pentru a impune această hotărâre, Asociaţia Mediatorilor din Bihor şi Judecătoria Oradea au parafat un protocol de colaborare. Pentru implementarea medierii, cele două părţi vor organiza acţiuni în rândul justiţiabililor din judeţele Bihor şi Satu Mare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite