Oradea: Măsuri împotriva îmbolnăvirii cu gripă porcină, în școlile din Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Măsuri împotriva îmbolnăvirii cu gripă porcină, în școlile din Bihor
Oradea: Măsuri împotriva îmbolnăvirii cu gripă porcină, în școlile din Bihor

Nici nu a început bine noul an școlar, ca Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publica a și anunțat planul de măsuri aplicabil în momentul apariției unor cazuri de îmbolnăvire umană cu virusul A/H1N1, cunoscut tuturor ca gripa porcină.

Acesta ar urma să fie implementat atât la nivelul unităților de învățământ din sistemul public, cât și cel privat. DSP Bihor, printr-un compartiment de specialitate, va coordona din punct de vedere metodologic triajul epidemiologic în școli, în vreme ce Inspectoratul Școlar Județean va răspunde de realizarea planului de continuitate a actitivității în unitățile de învățământ.

Directorii, resposabili de raportarea cazurilor suspecte

 Mai exact, directorii școlilor din județ răspund de aplicarea planului de măsuri și respectarea circuitului informațional privind cazurile suspecte de îmbolnăvire de gripă și organizează un comitet responsabil cu colectarea și raportarea către Direcția de Sănătate Publică a datelor privind cazurile suspecte de gripă porcină. Decizia privind suspendarea cursurilor va fi luată, însă, de către DSP Bihor cu avizul Centrului Național de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile.

Cazurile de boală suspendă cursurile

Astfel, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 într-o clasă din unitatea de învățământ, se suspendă cursurile clasei pe o perioadă de 7 zile. În cazul confirmării a trei cazuri de îmbolnăvire în clase diferite ale aceleași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale întregii unități de învățământ pentru o perioadă de 7 zile. Decizia privind reluarea cursurilor pentru clasă ori școală cade în sarcina specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor care trebuie să primească avizul aceluiași Centru Național de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile.

În funcție de gravitatea cazurilor, autoritățile decid prelungirea perioadei de suspendare temporară a cursurilor. Foarte pe scurt, cel puțin pe hârtie, specialiștii par să facă față oricărui caz de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine. La începutul lunii septembrie, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un bilanț potrivit căruia numărul victimelor virusului pandemic A/H1N1 a ajuns la 2837 de persoane. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat pe continentul American.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite