Oradea: Portret/Marius Mascovits, campion național la volei pe plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Marius Mascovits, campion național la volei pe plajă
Oradea: Portret/Marius Mascovits, campion național la volei pe plajă

A fost pentru al treilea an consecutiv campion național la beach – volley, alături de Cătălin Lelea.

Marius a început să joace volei de când era elev în clasa a V-a. “Am început întâmplător. Am fost luat de pe stradă de antrenor, pentru că eram mai înalt”, povestește Marius Mascovits, originar din Zalău, însă în prezent reprezintă Oradea la meciurile de beach – volley, alături de partenerul lui, orădeanul Cătălin Lelea.

Voleiul l-a adus la Oradea

Până în anul 1999 a jucat la CSS Zalău. Cu echipa sălăjeană a fost de mai multe ori vicecampion național la juniori. În Oradea a ajuns în 1999, tot din cauza acestui sport. “Eram în clasa a XII-a când profesorul Radu Petruș, de la Liceul cu Program Sportiv Bihor, m-a adus la Oradea. Aici am stat până în 2002, când am plecat să joc la U Explorări Baia Mare”, spune Marius. A jucat pentru Baia Mare trei ani. Echipa lui a fost pe locul șapte în prima divizie. După Baia Mare a ajuns la Șimleul Silvaniei, la Phoenix, care în 2007 a ajuns în prima divizie. “În prezent îmi caut echipă”, spune sportivul.

Probleme în volei

Acesta, la fel ca și partenerul său cu care a fost timp de trei ani campion național, este dezamăgit de direcția în care merge beach-volley-ul. “Voleiul este în cădere liberă pentru că nu sunt persoane care să se implice în organizarea turneelor și promovarea acestui sport”, explică Marius. Aici amintește și de Direcția Județeană de Sport Bihor care nu și-a dat interesul când a venit vorba de volei. Sportivul povestește că a făcut tot ce se putea pentru a ajunge în cadrul unor turnee de afară, însă fără prea multe rezultate. “Am reușit să mergem la Challenger în Bulgaria, ocazie cu care am văzut că nu sunt sportivi mai buni sau cu mult peste noi. Diferența este că cei de afară au multe turnee la care pot participa. Ei au câte zece turnee în fiecare an, după care pleacă afară. Cei din Germania de exemplu, pe perioada iernii stau în Tenerife, unde se antrenează pe nisip și se întorc în Germania când se face cald și se pot antrena acolo pe nisip”, explică sportivul.

Se antrenează în sală

În schimb, cei de aici se antrenează doar două luni, în fiecare an, pe nisip, în ștrandul Municipal, în rest în sală. Însă diferența dintre voleiul pe nisip și cel din sală  este foarte mare. “Este diferență de regulament, tactică, tehnică și binențeles suprafața pe care joci”, explică Marius. Mai mult, sportivii noștri nici nu au un antrenor. “Nimeni nu s-a specializat în beach – volley, tocmai din cauză că nu sunt turnee”, declară sportivul. Cei doi  sportivi mai au în această vară Campionatul Național de la Mamaia și Campionatul Balcanic din Albania, de unde speră să se întoarcă cu rezultate.

Întrebări și răspunsuri
Cum este pentru un sportiv să știe că are potențial și să nu-l poată dovedi, din lipsă de competiții?
Este foarte foarte frustrant.
Ai vrut vreodată să te retragi, datorită condiiților actuale din volei?
Se întâmplă înainte de fiecare sezon. Te gândești dacă să te retragi sau nu.
De căți bani e nevoie pentru o participare la un turneu de afară?
Pentru participarea la turnee afară avem nevoie de câteva sute de euro, pe echipă.

Profil
Născut
La 13 august 1982, Zalău
Studii
Facultatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea Vasile Goldiș
Familie
Necăsătorit
Ce-i place
Lui Marius îi plac pescuitul, muzica veche și natura. “Îmi place tot ce ține de natură. Mai nou am descoperit pasiunea pentru munte”, spune sportivul.
Ce nu-i place
Primul lucru care-i vine în minte este lipsa turneelor de beach – volley de la noi din țară. “Este cea mai mare tristețe a mea”, declară Marius Mascovits.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite