Oradea: Mărunţişul romanilor valorează o avere în colecţii (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Mărunţişul romanilor valorează o avere în colecţii (GALERIE FOTO)
Oradea: Mărunţişul romanilor valorează o avere în colecţii (GALERIE FOTO)

Foşti militari şi conţi au expus monede de aur şi argint la întâlnirea numismaţilor. Peste 70 de colecţionari au încercat astăzi să vândă monede antice şi medievale, dar şi cărţi poştale şi litografii.

Un sesterţ de pe vremea lui Maximinus Tracul (235 -238), împăratul roman care nu a pus niciodată piciorul la Roma, valorează astăzi 50 de euro. Aceasta este una dintre monedele antice pe care le deţine Constantin Negruţ. Colecţionar din 1994, fostul cadru militar are şi denari bătuţi de Clodus Albinus, fost guvernator al Galiţiei, în 195, dar şi alţi bani din argint sau aur, în care a investit de-a lungul anilor sume uriaşe. Negruţ este organizatorul celei de-a zecea ediţii a întâlnirii colecţionarilor de numismatică, filatelie şi antichităţi, desfăşurată astăzi la Cercul Militar din Oradea. El are şi o colecţie de peste 500 de imagini cu Oradea interbelică, dintre care unele sunt unicate.



Microbul nu cunoaşte vârstă
„Organizăm două întâlniri în fiecare an. Astăzi participă circa 70 de colecţionari din Ungaria şi din România”, a spus Constantin Negruţ.
Acesta a povestit că microbul colecţionarilor se transmite cu uşurinţă la noile generaţii, astfel încât cel mai tânăr participant are doar 11 ani. Răzvan Luncan este elev la Colegiul Naţional Iosif Vulcan şi din vara aceasta toţi banii de buzunar şi-i investeşte în monede. „Am un Claudius întâi, tatăl adoptiv al lui Nero, dintre anii 41 şi 54”, a povestit mândru  novicele colecţionar, care recunoaşte că este pasionat de istorie.

image



Csaki Francisc, un conte colecţionar înnăscut
Printre colecţionarii de la Cercul Militar, Csaki Francisc, în vârstă de 66 ani, este unul dintre cei mai experimentaţi. Spune că pasiunea pentru antichităţi îi curge în sângele de viţă nobilă şi că este colecţionar de la 14 ani. Cele mai valoroase piese, în care de-a lungul anilor a investit peste 100.000 de euro, nu le-a adus la târg, le ţine acasă, fiindcă nu sunt de vânzare.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite