Orădeancă în Egipt: "Polițiștii au revenit pe străzi din cauza hoților, însă neînarmați"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce în capitala Egiptului protestanții sunt implicați în ciocniri violente, în Luxor este o astmosferă cât de cât pașnică. Cu toate astea, localnicii și-au luat măsuri de siguranță și au organizat patrule care se asigură că hoții nu prădează magazinele și casele din zonă.

Ecaterina Arinton, o orădeancă de 32 de ani, a plecat să trăiască în Egipt, în urmă cu aproximativ o lună. Ea a fost de acord să povestească pentru Adevărul de Seară Oradea care este atmosfera în stațiunea de pe malul Nilului.

Egiptenii profită de revoluție

"Au fost organizate patrule cetățenești care stau la colț de stradă și opresc mașinile care par suspecte. Administrația locală a fost alungată și sediile poliției ocupate", povestește orădeanca.
Ea mărturisește că în haosul creat de vidul din adminstrația locală, de două zile oamenii din Luxor au început să construiască. "Noi locuim pe West Bank, la Ramla. De două zile, localnicii profită de faptul că nimeni nu-i întreabă de autorizații și au început să construiască în prostie. Pe terenul viran din fața casei noastre a apărut deja o casă", povestește Ecaterina.

Frică de hoți

Orădeanca spune că în zonă nu au existat revolte și atmosfera este în general pașnică, însă oamenilor le este frică de hoții care umblă noaptea și dau spargeri. "În primele zile, polițiștii au dispărut de pe străzi. Pe urmă au început spargerile și acum au revenit, însă neînarmați", declară femeia. 
În timpul zilei, atmosfera este una normală, oamenii merg la muncă, merg la cumpărături. "Soțul meu nu a avut nicio zi liberă. A lucrat tot timpul", explică Ecaterina. După lăsarea întunericului însă, este indicat să rămâi în casă, pentru că cei văzuți pe stradă de patrulele locale sunt luați la întrebări. Magazinele se închid devreme, iar proprietarii le păzesc înarmați cu răngi de metal. "Lucrul de care mă tem este să nu intre hoții în casă și să mă găsească pe mine aici", a mărturisit femeia.

Riscă să rămână fără provizii

Orădeanca spune că în cazul în care nu se va da drumul la transport, străinii care trăiesc în zonă riscă să rămână fără provizii. "Pentru localnici nu va fi chiar așa de rău, că-și produc singuri în gospodărie ce le trebuie. Pentru noi va fi mai rău, că vor crește prețurile", spune Ecaterina. De altfel, magazinele au început deja să profite de asta și să mărească prețurile la mâncare. "Vecinul meu a fost astăzi la magazinul cu prețuri fixe și kilogramul de portocale a ajuns deja la 5 lire, de la 2,5 cât era ieri. Oricum, occidentalii plătesc un preț mult mai mare pentru același produs, față de localnici. Dacă nu încep să se miște lucrurile, transportul, aprovizionarea, nu va mai fi de mâncare". Femeia spune că băncile sunt închise deja de câteva zile și că abia de astăzi a apărut din nou semnalul la internet.

Transportul mai ieftin

Localnicii din zonă simt deja lipsa turiștilor. Taximetriștii, care au constatat că nu mai au clienți, au scăzut foarte mult prețurile. "Înainte, pentru traseul pe care-l făceam noi de obicei până în oraș, plăteam în jur de 15 lire. Acum, cu 10 lire te duc oriunde, indiferent de distanță", spune orădeanca.  "Într-o zi normală de lucru, între ora șapte dimineața și până la amiază făceam în jur de zece ture cu bacul. Astăzi am avut o singură tură", declară Mohamed, un tânăr de 20 de ani care transportă turiștii de pe un mal pe celălalt al Nilului.

Atmosferă calmă în stațiuni

"În opinia mea, în zonele cu turiști, cum e și Sharm el Sheik, oamenii nu fac scandal pentru că știu că din asta trăiesc. În Sharm, de exemplu, nu prea sunt localnici. Foarte mulți sunt muncitori din Cairo și Alexandria care doar lucrează acolo. Nu vor face scandal pentru că pierd turiștii și implicit locurile lor de muncă. Și nu au niciun interes să facă asta", povestește Ecaterina.
Orădeanca și familia ei trăiesc în Luxor, pe West Bank, la Ramla. "Este de fapt un sat, familiile se cunosc toate între ele, mulți au vile pe care le închiriază străinilor care vin să trăiască aici. Sunt mulți englezi, danezi, care nu sunt turiști de fapt. Ei vin în fiecare an și locuiesc aici câteva luni", spune orădeanca.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite