Marii datornici ai Electrocentrale Oradea vor face duşuri reci din cauza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt echipe de la CET au început ieri „marea debranşare", lăsând fără apă caldă 19 dintre cele peste 160 asociaţii orădene care au reuşit să acumuleze datorii de peste 4 milioane de lei. Prima asociaţie debranşată a fost cea de pe Aleea Rogerius, cap de listă în topul datornicilor CET, cu peste 370.000 de lei

Aproape 400 de familii din cele cinci blocuri de pe Aleea Rogerius, care aparţin de asociaţia de proprietari numărul 114 Rogerius, au rămas, de marţi, fără apă caldă, pe termen nedeterminat, din cauza unor facturi restante în valoare de aproximativ 370.000 de lei. Asociaţia este prima în topul marilor datornici ai Electrocentrale Oradea, care are de recuperat, de la peste 160 de asociaţii de proprietari, peste 4 milioane de lei. „Pentru ziua de marţi a fost planificată debranşarea de la apă caldă a 19 asociaţii, urmând ca în cel mai scurt timp să fie debranşate restul de până la 46 dintre asociaţiile cu cele mai mari datorii", a declarat Daniel Ţigan, director termoficare la Electrocentrale Oradea. Acesta a precizat că opt echipe au fost trimise la asociaţiile rău-platnice, pentru a le sista furnizarea apei calde. „Dacă nu ni se asigură accesul petru debranşare, vom încerca să găsim soluţii pentru a face acest lucru din exterior sau vom apela la sprijinul jandarmilor", a ameninţat Daniel Ţigan. Acesta a explicat că Electrocentrale Oradea trebuie să recupereze banii de la datornici, pentru a se putea pregăti cu materie primă pentru sezonul de iarnă.

Victime colaterale

Proprietarii din cadrul Asociaţiei 114 Rogerius sunt acum împărţiţi în două tabere, aproximativ egale: una a celor care-şi plătesc lunar utilităţile şi alta a celor care uită să treacă pe la casieria asociaţiei, chiar şi cu lunile. Torok Zoltan, preşedintele Asociaţiei 114 Rogerius, a spus că, dintre cele 380 de familii din blocurile respective, 190 sunt cu restanţe, celelalte fiind la zi cu plata facturilor. „Avem un debit total de circa 370.000 de lei, dar pentru 330.000 de lei avem înaintate procese în instanţă", a spus reprezentantul asociaţiei. Acesta a precizat că unul dintre motivele pentru care se ajunge la datorii atât de mari este acela că, potrivit legislaţiei, cetăţeanul nu poate fi dat în judecată pentru recuperarea datoriei numai după 90 de zile, după care urmează procesul, care poate dura, de asemenea, încă un an  şi jumătate. Potrivit lui Torok, unul dintre proprietarii din Asociaţia 114 Rogerius a reuşit „performanţa" de a ajunge la datorii de 51.000 de lei. „Apartamentul a fost executat silit şi vândut, iar acum dosarul a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a spus Torok. Şeful Asociaţiei 114 Rogerius a spus că este al treilea an consecutiv când apartamentele din blocurile respective sunt debranşate de la apă caldă şi că, de fiecare dată, Electrocentrale Oradea a trebuit să reînceapă furnizarea apei calde. „Am câştigat de două ori în instanţă. Vom merge din nou la proces. Este o bătaie pe viaţă şi pe moarte", a mai spus Torok Zoltan.

Pavel Soica, pensionar, locuieşte pe Aleea Rogerius din anul 1980. „Eu şi soţia mea locuim într-un apartament cu două camere şi plătim întreţinerea la timp, în fiecare lună. Cu toate acestea, din cauza celor care, deşi lucrează şi au bani, refuză să-şi plătească utilităţile, anii trecuţi am stat câte o lună fără apă caldă, iar acum ne aflăm în aceeaşi situaţie", a spus Pavel Soica. „Pensionarii sunt toţi cu plăţile la zi, numai cu cei cu bani au datorii", s-a revoltat pensionarul. Aceeaşi situaţie este şi la câteva blocuri distanţă, unde locuieşte Racz Paul, un alt pensionar care a stat luni bune fără căldură şi apă caldă, din cauza unor vecini rău-platnici. „E o ţigănie pe care doar statul o poate rezolva. Ar trebui ca numai datornicii să fie debranşaţi", a spus Racz Paul, care a povestit că, din pensia de circa 700 de lei, prima dată îşi plăteşte întreţinerea. „Un fost vameş din vecini are datorii de 9.000 de lei, dar merge în vacanţe, în loc să-şi plătească datoriile", a spus Racz.

Plătim căldură tot anul

Daniel Ţigan a explicat că, din păcate, nu se poate ca Electrocentrale Oradea să-i debranşeze numai pe proprietarii cu datorii. „Există două impedimente, unul de ordin legislativ şi unul de ordin tehnic. Noi avem contract cu asociaţia, nu cu fiecare proprietar în parte, iar coloanele trec prin toate scările", a spus Daniel Ţigan. Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale Oradea a spus că nivelul datoriilor către furnizori şi transportatori de combustibil a ajuns la 80 de milioane de lei. Având în vedere faptul că preţul gigacaloriei este de 193 lei, putând creşte la 262 de lei, dacă guvernul va anula subvenţiile, Electrocentrale a propus ca plata încălzirii să se facă în sistem liniar, uniformizat, adică să plătim căldură şi vara, pentru ca iarna facturile să nu fie atât de mari

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite