Mariana Bojan: „Ca profesor trebuie să ştii să dai mai mult decât primeşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de pe locul cinci din Oradea este Mariana Bojan, profesoară de religie la Şcoala Dacia, încă din anul 1991. Dedicată elevilor săi, dascălul spune că a fi profesor este mai mult o vocaţie decât o meserie şi că nicio reuşită nu poate fi posibilă fără Dumnezeu şi fără dragostea copiilor.

Mariana Bojan, 57 de ani, mai are doi ani până la pensie şi deja regretă despărţirea de copii. Asta în ciuda faptului că, prima carieră a Marianei Bojan nu a fost cea de dascăl. „Eu am urmat Facultatea de Construcţii de la Cluj-Napoca şi am devenit inginer constructor. Şi chiar am lucrat aproape 10 ani ca inginer, până la revoluţie, chiar dacă nu simţeam niciun fel de afinitate pentru această meserie", explică profesoara. Dar, după un deceniu de inginerie a primit şansa vieţii sale. „Unul dintre preoţii foarte dragi mie, ştiind de credinţa mea de nestrămutat în Dumnezeu, m-a întrebat dacă nu aş vrea să predau religie la Şcoala Dacia. Imediat am acceptat. Am simţit undeva în adâncul sufletului meu că aici trebuie să ajung, printre aceste suflete calde de copii, care aveau nevoie de ajutorul meu şi al lui Dumnezeu", adaugă Mariana Bojan.

Momentul cel mai greu din cariera proaspetei profesoare de religie avea să fie titularizarea. „Când am văzut programa pentru titularizare am spus că renunţ. Aveam o familie cu doi copii mici, mă apucasem în paralel să fac şi facultatea de religie la Universitatea din Oradea şi pur şi simplu am spus că nu voi reuşi", îşi aminteşte profesoara de religie. Dar, totul s-a schimbat când, spune ea, a primit în aceas noapte un semn de la Dumnezeu. „În vis Maica Domnului stătea la o răscruce şi îmi cerea să o urmez. Şi am urmat calea arătată de ea şi am decis să dau examenul de titularizare", spune dascălul, cu ochii în lacrimi. În privirea ei se poate observa uşor atât fericirea de a fi avut acel vis profetic, dar şi teama că în curând sala de clasă în care se află va fi doar o amintire.

„Să dai mai mult decât primeşti"

 Mariana Bojan spune că secretul unul dascăl bun este să le ofere elevilor căldură şi iubire necondiţionată şi să nu se aştepte la nimic în schimb. „Orice am făcut în cariera de profesor am făcut pentru copii. Cea mai mare satisfacţie este de a te apropia de sufletul copiilor şi de a-i face să se deschidă. Dacă acest prim pas este realizat atunci poţi să lucrezi cu ei. Iar când foşti elevi mă opresc pe stradă, la mai bine de 10 ani de când au terminat, nu pot explica prin cuvinte bucuria care mă stăpâneşte", spune profesorul de religie.

Anual câţiva dintre elevii săi participă la Olimpiada de religie, dar şi la alte concursuri şcolare. „Dacă elevul are afinitate pentru o materie, atunci cu un pic de exerciţiu şi studiu se poate forma foarte uşor pentru o competiţie şcolară. Dar cel mai important este că astfel de concursuri le dau elevilor încredere în forţele lor", explică femeia. Dascălul de carieră are un sfat important pentru tinerii profesori. „Dacă nu ai dragoste pentru copiii şi dacă nu ai credinţa necesară, nu are rost să o iei pe această cale", atrage atenţia Mariana Bojan.

Dedicată elevilor

Mariana Bojan este profesorul complet dedicat elevilor săi. Fie că o face din calitatea de dascăl, confident sau pur şi simplu din calitatea de om, profesoara de religie de la Şcoala Dacia şi-a dedicat o viaţă întreagă apropierii copiilor de Dumnezeu, dar şi aprecierii acestora.  

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite