Oradea: Medicii nu au greșit în cazul morții copilului de la Marghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Medicii nu au greșit în cazul morții copilului de la Marghita
Oradea: Medicii nu au greșit în cazul morții copilului de la Marghita

Conduita diagnostică şi terapeutică a personalului medical, în cazul nou-născutului din Marghita, mort la doar o zi, a fost declarată corespunzătoare, în urma anchetei derulate de Direcția de Sănătate Publică a Județului (DSP) Bihor. La data 4 august un nou-născut din Marghita a murit la o zi după naștere, deși primise scorul Apgar de 9/10.

„Comisia de analiză a deceselor infantile, formată din medici în specialităţile pediatrie, neonatologie,
anatomie-patologică și medicină de urgenţă, a analizat din punct de vedere profesional, evoluţia şi conduita medicală în cazul nou-născutului menţionat”, informează dr. Marius Pîrcioagă, director coordonator la DSP Bihor. „Nou-născutul a prezentat o infecţie congenitală (cu debut intra-uterin, fără simptomatologie la naştere) care a avut drept consecinţă pneumonia şi boala membranelor hialine, complicate cu pneumotorax datorat rupturii alveolelor pulmonare în spaţiul pleural", spune Marius Pîrcioagă.

Negare
Cu toate acestea, tatăl nou-născutului îi consideră încă responsabili pe cei trei medici care s-au ocupat de cazul copilului său. Vasile Chiș (28 de ani) susține că la naștere copilul lui a fost declarat sănătos și că a primit scor Apgar 10. "Dacă a fost sănătos la naștere cum să spui a doua zi că are probleme? I-au dat nota zece la naștere și a doua zi i-am cumpărat sicriu. Dacă au știut că sunt probleme nu trebuia să ne spună că e bine, să ne facem speranțe", a spus Vasile Chiș. Acesta a povestit că micuțul ar fi fost primul copil al proaspetei familii pe care și-a întemeiat-o.

Procente îngrijorătoare în România
DR. Marius Pîrcioagă informează că statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii indică afecţiunile care l-au omorât pe nou-născut ca unele dintre cauzele de mortalitate infantilă şi în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană (4% în Germania, 7% în Franţa). În România mortalitatea infantilă imputabilă acestor cauze este de 17%, media regională în Europa Centrală şi de Est fiind de 18%. Directorul DSP Bihor ține să precizeze că scorul Apgar este valabil pentru momentul naşterii şi nu exclude existenţa unei infecţii intra-uterine.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite