Oradea: Magistrații orădeni au protestat azi, timp de două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Magistrații orădeni au protestat azi, timp de două ore
Oradea: Magistrații orădeni au protestat azi, timp de două ore

Ședinţa de judecată pentru cauze penale, stabilită pentru perioada vacanţei judecătoreşti pentru azi, de la ora 08.30,a fost suspendată pe durata a două ore, între orele 09.00 – 11.00.

"Reamintim publicului şi justiţiabililor că, pe fondul acutei lipse de personal, dar mai ales a numărului din ce în ce mai mare de dosare înregistrate la instanţe, judecătorii au înţeles necesitatea depunerii unui efort fără precedent pentru soluţionarea pricinilor, acest efort suplimentar fiind recompensat doar pentru două luni cu plata sporului de suprasolicitare de 50%, prevăzut de lege, care în realitate reprezintă după impozitare 30% din venitul net lunar, atât în ce priveşte judecătorii cât şi grefierii", spune judecătorul Ovidiu Galea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea.

Salarii între 1.900 și 4.500 de lei

Potrivit acestuia, după ce, timp de mai mulţi ani, sporul prevăzut de lege nu a fost plătit în mod nejustificat judecătorilor, procurorilor şi grefierilor, abia începând din luna aprilie a acestui an - după ce instanţele de judecată au obligat Ministerul Justiţiei – sporul a fost plătit timp de două luni, după care plata acestuia a fost suspendată din nou.
"Spre corecta informare a publicului, la judecătorii, în funcţie de vechimea în muncă, un judecător are un venit net total între 1.900 şi 4.500 lei, iar sporul în discuţie în valoare netă este cuprins între 600 şi 1.500 lei.Dacă este mult sau puţin lăsăm la latitudinea publicului să aprecieze, în condiţiile în care, a conduce o şedinţă de judecată cu 70 – 110 dosare - cu mult peste media numărului de cauze din ţările vecine, în prezenţa a peste 100 de justiţiabili, în săli de judecată subdimensionate şi neadecvate, şi a avea exclusiv interesul de a da hotărâri corecte şi într-un timp cât mai scurt, presupune un efort peste limita înţelegerii omeneşti",mai adaugă Galea.

Protest reluat mâine

Mâine, protestul va fi reluat între aceleaşi ore. Şedinţa de judecată pentru cauze civile, stabilită pentru perioada vacanţei judecătoreşti pentru data de 15 iulie, ora 08.30, se va suspenda pe durata a două ore, între orele 09.00 – 11.00.
Vă reamintim că magistrații Judecătoriei Oradea au decis, săptămâna trecută, să protesteze, pe termen nelimitat, până când Ministerul Justiției le va rezolva solicitările.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite