Magistraţii orădeni au dezbătut noul Cod Civil intrat în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A intrat în vigoare un nou Cod Civil
A intrat în vigoare un nou Cod Civil

De la 1 octombrie a intrat în vigoare Noul Cod Civil. Acesta a realizat o reformă a instituţiilor fundamentale ale dreptului civil privit în sensul său cel mai larg, precum instituţia familiei, a proprietăţii, obligaţiilor, contractelor şi garanţiilor.

Noul Cod Civil va permite cetăţenilor şi persoanelor juridice să-şi diversifice raporturile juridice, să le flexibilizeze şi să le dinamizeze, să le facă mai juste, să le organizeze în raport cu cerinţele lumii în care trăim şi ale lumii de mâine, după reguli dintre cele mai avansate din punctul de vedere al tehnicii dreptului. Bătrânul Cod Civil de la 1865 va trece astfel în istorie, după ce a servit la timpul său aceluiaşi scop nobil al modernizării României.

„Alături de România, şi alte ţări din Europa şi-au schimbat Codul Civil. La noi au mai fost câteva tentative după 1989, însă nu de această anvergură. Era nevoie de o schimbare a Codului Civil mai ales că e în vigoare de peste 150 de ani" a precizat judecătoarea Dana Cigan, preşedinta Curţii de Apel Oradea

Punerea sa în aplicare şi implementarea concepţiei moniste a dreptului privat prin înglobarea dreptului comercial în cel civil a dus la reorganizarea Secţiilor civilă şi comercială în Secţia întâi şi a doua civilă, de contencios administrativ şi fiscal.

Delimitarea competenţelor între cele două secţii s-a făcut în sensul că acţiunile în care una dintre părţi are calitatea de profesionist  înregistrat la Registrul Comerţului urmează a fi judecate de Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, excepţie făcând cauzele care au ca obiect rectificare CF, uzucapiune, acţiuni în constatarea dobândirii dreptului real imobiliar, acţiunea în revendicare imobiliară, acţiunea posesorie, partaj, prestaţie tabulară. Acestea vor fi judecate de către Secţia I Civilă chiar dacă una dintre părţi are calitatea  de profesionist înregistrat la Registrul Comerţului.

Aceste aspecte au fost prezentate de preşedintele  Tribunalului Bihor, judecătorul Constantin Manoliu- în cadrul conferinţei „ Noutăţi şi perspective procedurale generate de intrarea în vigoare a Noului Cod civil" ce a avut loc la Hotelul Ramada din Oradea . Întâlnirea a fost prima dintr-un şir mai lung de întâlniri ce vor avea loc între reprezentanţii sistemului juridic din Bihor, având ca temă Noul Cod Civil.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite