MODERNIZARE Spitalele din Oradea luptă să-şi ţină pacienţii acasă (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulatorul maternităţii din Oradea a fost modernizat complet
Ambulatorul maternităţii din Oradea a fost modernizat complet

Peste 50 de milioane de lei au fost investiţi în ultimul an în spitalele bihorene, pentru a preîntâmpina „migrarea" bolnavilor către unităţile de gen din state ale Uniunii Europene. Unitățile medicale vor fi astfel pregătite pentru anul 2013, când orădenii se vor putea trata şi mai uşor în străinătate, graţie unei directive europene.

Din octombrie 2013, va intra în vigoare şi în România directiva Uniunii Europene (UE) pe baza căreia toţi pacienţii se vor putea adresa oricărui medic din UE fără a mai anunţa, în prelabil, Casa de Asigurări de Sănătate  şi fără a mai cere formularul E 112 sau alte aprobări. Un exemplu relevant: la secţia de Ginecologie a spitalului din Berettyoujfalu, localitate aflată la circa 30 de kilometri de Oradea, cel puţin 6 din 15 intervenţii zilnice sunt pentru paciente din România, potrivit informaţiilor primite de la un medic ginecolog maghiar, care are un cabinet şi la Oradea.

Având în vedere aceste premise, aducerea spitalelor româneşti în secolul XXI şi, mai ales, schimbarea atitutidinii medicilor faţă de pacienţi sunt esenţiale, dacă se doreşte salvarea sistemului sanitar din România. Aceasta a fost una dintre ideile transmise sâmbătă, la Oradea, de către Ritli Ladislau, Ministrul Sănătăţii, şi de Cseke Attila, fostul ministru, cu ocazia inaugurării Ambulatoriului Integrat de la Maternitatea Oradea şi a etajului opt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Aici se află Clinica de Medicină Internă II şi Diabetologie, cât şi Clinica  de Neurologie.

Spitale modernizate în Oradea Spitale modernizate în Oradea Spitale modernizate în Oradea

Dă click pe poze pentru a vedea mai  multe imagini de la inaugurări

Aparatură performantă şi respect faţă de pacient

Policlina maternităţii orădene, care în ultima perioadă  era frecventată numai de persoane fără posibilităţi materiale, a fost complet reabilitată, modernizată şi dotată cu aparatură şi echipamente performante, care nu se găsesc nici chiar în cabinele private din oraş. „S-au investit peste 3,5 milioane de lei. Avem două ecografe 4D şi 3D extrem de performante", a spus Gavril Grebenişan, managerul interimar al Spitalului Clinic Judeţean Oradea, de care aparţine şi maternitatea. Acesta a afirmat că tot ce a rămas din vechea structură este personalul. La rândul său, primarul Ilie Bolojan a spus că, de acum înainte, totul e în mâna medicilor, care trebuie să-şi facă datoria cu responsabilitate şi respect faţă de pacienţi. Ministrul Ritli a vorbit despre investiţiile de peste 50 de milioane de lei făcute în ultimul an în Bihor. „Urmează momentul 2013, când întră în vigoare directiva europeană care permite libera mişcare a bolnavilor. Dacă nu ne pregătim corespunzător, bolnavii vor pleca să se trateze în străinătate", a atras atenţia Ritli Ladislau. Ministrul a anunţat că doreşte să facă „o adevărată revoluţie" în sistemul de sănătate, pentru flexibilizarea managementului unităţilor sanitare de stat.

La standarde europene

Etajul opt al spitalului judeţean a fost de asemenea adus la standarde europene. „Aici nu s-au mai făcut îmbunătăţiri din 1985. Acum, confortul pacientului a fost mărit la maximum, reprezentând un vârf pentru România", a spus Amorin Popa, șeful Clinicii de Diabetologie. Fiecare cameră are toaletă şi duş, iar fiecare pat are instalaţie de oxigen şi sistem audio de alarmare. Printre pacienţii uimiţi de noile condiţii din spital se numără şi  Vincze Sandor (55 ani), care suferă de diabet de 16 ani. „Acum simt şi eu că merită să plătesc la CAS. E ca un spital privat", a spus Vincze Şandor. În modernizarea spitalului judeţean s-au investit peste 9.380.000 de lei, din care circa 5.500.000 de la Ministerul Sănătăţii.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite