IN MEMORIAM S-a stins din viaţă omul de cultură Corneliu Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Crăciun
Corneliu Crăciun

După mai multe luni de suferinţă, Corneliu Crăciun, unul dintre cei mai cunoscuţi critici şi istorici literari ai Bihorului, a încetat din viaţă. Corneliu Crăciun s-a născut la data de 20 mai 1944 în localitatea Rupeu din judeţul Braşov. A frecventat şcoala primară şi liceul în oraşul Beiuş din judeţul Bihor, după care, între 1961 şi 1966 a urmat facultatea de Fililogie la Cluj.

După ce şi-a terminat studiile universitare a ajuns profesor în localitatea Sudrigiu, şi la liceul de educatoare din Beiuş unde a predat până în anul 1975. De aici s-a transferat la Liceul Iosif Vulcan din Oradea unde a activat până în anul 2001 când s-a transferat la Colegiul de Institutori „Iosif Vulcan" al Universităţii din Oradea. Totodată a fost profesor la Universitatea Partium din Oradea. Şi-a luat doctoratul în anul 1988 la Cluj, cu profesorul Daniela Mureşan, cu teza Contribuţia Societăţii Academice Române la Propăşirea Spiritelor şi Afirmarea Politică a Românilor 1864-1918.

Corneliu Crăciun este autorul a  aproximativ douăzeci de cărţi de literatură, istorie, critică şi istorie literară de limbă română şi metodica predării limbii române. A publicat peste 1 000 de articole în ziarele din Oradea şi Cluj.

 „Corneliu Crăciun a fost un tip foarte muncitor şi echilibrat,şi totodată un admirabil coleg. Pot spune că a fost unul dintre cei mai serioşi critici şi istorici literari ai Bihorului", a afirmat Miron Blaga specialist-consultant la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite