Oradea: Concurență mare la a XIV-a ediție a MASH

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Concurență mare la a XIV-a ediție a MASH
Oradea: Concurență mare la a XIV-a ediție a MASH

Tabăra va avea loc, în perioada 5-12 august, pe platoul Glăvoi din Padiș. Pe parcursul săptămânii, participanții vor avea ocazia să învețe tehnici de intervenție de urgență în cadrul montan.

Peste 200 de tineri au vrut să participe la ediția de anul acesta a taberei Medical Adventure School in Holiday (MASH). Organizatorii au fost obligați să-i selecteze, având doar 70 de locuri disponibile. „Criteriile de eligibilitate s-au referit la experiența montană, echipament montan, capacitatea de-a lucra în echipă și altele”, spune Vlad Deak, din stafful MASH. Ei provin din toată țara, dar și de la Inspectoratul Pentru Situații de Urgență din Hajdu-Bihar. În fiecare dimineață, ei vor face trasee montane, iar dup-amiaza cursuri teoretice și practice. Lectorii sunt medici și profesori din cadrul SMURD Oradea, iar pe partea de salvare aeriană de la SMURD Târgu Mureș și Facultății de Medicină și Farmacie Oradea. În 11 august va avea loc concursul pe echipe la salvări montane.

Accidente montane

Participanții la MASH vor avea ocazia să intervină și în cazuri reale de accidente montane. „În fiecare an, ni s-au adresat turiștii care sunt în Padiș, cu diferite probleme, de la contuzii la entorse și chiar cazuri de evacuare sau mușcături de vipere”, spune Mihai Botea, din partea Asociației SARTISS, principalul organizator al taberei. Majoritatea echipamentelor și logisticii sunt împrumutate de instituții și sponsori. „Ideal ar fi să avem logistica noastră și spre asta tindem, dar acum corturile le avem de la ISU, o parte din mașini de la universitate, OTL și sponsori, bucătăria de campanie de la spital și mulți alții”, mai spune Botea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite