Oradea: Bene Lorand, de la pasiunea pentru mediu la afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bene Lorand a înființat primul și deocamdată singurul depozit de deșeuri de echipamente electrice și electronice din județ. Afacerea nu este încă profitabilă, dar pentru un mediu curat merită investiția.

Bene Lorand Csaba a intrat în afaceri încă din liceu, dar recunoaște că era prea tânăr. A făcut asigurări. În studenție, a lucrat ca agent comercial, agent de marketing și director de marketing pentru sucursala Timiș a consorțiului Transilvania General. „Am învățat foarte mult atât din cursurile de la asigurări, cât și de la șefii din trust”, spune el. A renunțat la job în ultimul an de facultate pentru a-și putea pregăti licența. A urmat o perioadă mai scurtă la o altă firmă, ca director general, după care și-a  înființat propria firmă, în domeniul vânzării calculatoarelor.

Întâmplare fericită

Afacerea cu calculatoare a pornit dintr-o întâmplare. „Mi-am cumpărat un calculator cu 300 de mărci, iar cineva a dat un anunț că vrea să cumpere acel tip de calculator cu 450 de mărci. Normal că mi-am vândut calculatorul”, povestește el. Și-a luat un alt calculator, dar a văzut și oportunitatea de afaceri. Și-a deschis un magazin de calculatoare second-hand, iar apoi și pentru calculatoare noi, în Oradea. A urmat încă un magazine. Încet-încet s-a extins spre alte orașe ca Salonta sau Deva. „Domeniul acesta este foarte sensibil pentru că la fiecare două-trei luni apare un model nou de calculator, scump la început, dar apoi mai ieftin”, spune el. Știind acest lucru a pus adaosuri comerciale minime pentru a atrage și păstra clienții și a oferit service. Apoi a introdus sistemul buy back, acordând reduceri clienților care la achiziționarea unui calculator nou își aduc vechiul calculator. „Cel mai greu este cu licențele pentru softuri. Unii clienți vor doar calculatorul pentru că își vor instala programe piratate. Trebuie să ducem un pic de muncă pentru a-i lămuri că e mai sigur să-și instaleze un soft original”, spune el din experiență.

Din dragoste pentru mediu

„Ideea cu depozitul de deșeuri mi-a venit demult, dar nu am găsit deschidere pentru asta”, spune el. Multe componente din calculatoare și aparate electrocasnice sunt foarte nocive pentru mediu. A învățat suficient despre asta în facultate. „Simțeam că trebuie să fac ceva pentru mediu”, spune el simplu. Recunoaște că l-a avantajat legea din 2005 care prevedea deschiderea unor asemenea depozite, iar apoi campanile Ministerului Mediului, pentru debarasare. Primăria Oradea i-a spus scurt că nu are teren. Anul următor a cumpărat un teren la Tileagd, unde a realizat un prim depozit, apoi al doilea mai mic și două platforme betonate de unde încarcă materialele dezasamblate direct în vagoane. Acum urmează să realizeze un deposit în Oradea.

Profil:
Născu
La 13 octombrie 1972, Câmpia Turzii
Studii
Protecția mediului la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Timișoara
Familie
Căsătorit, are doi copii
Experiență
Administrator de firmă

Ce-i place:
„Îmi plac sporturile în general. Practic cu plăcere schiul, tenisul, înotul”, spune el. Îi place muzica bună din toate genurile, dar o preferă pe cea din anii ‘70-‘80. Apreciază foarte mult sinceritatea oamenilor.
Ce nu-i place:
„Nu suport mincinoșii și lăudăroșii”, spune el din prima clipă. Nu agreează șoferii necivilizați. Birocrația românească îl înnebunește uneori.

Întrebări și răspunsuri:
- Simțiți criza economic?
BL – Da. Am închis deja câteva magazine, iar la ultima campanie de debarasare oamenii au aruncat mai puține aparate vechi.
- Este rentabil un depozit de deșeuri electrice și electronice?
BL – În România încă nu. Merg pe pierdere, dar dacă nu-l fac toate deșeurile astea poluează mediul.
- Familia este implicată în afacere?
BL – Da. Nici nu știu cum m-aș descurca fără ajutorul soției mele. E o femeie foarte puternică și deosebită.
- Ce mai colectați în afară de acest tip de deșeuri?
BL – Prin marile magazine și hipermarketuri colectăm neoane, becuri incadescente și ergonomice. Abia acum încep să vină primele cutii pline. Le trimitem unei firme specializate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite