Limbile străine, disponibilitatea şi motivaţia sunt atuurile în cursa pentru primul job

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recruterii au oferit câteva ponturi pentru absolvenţii orădeni în căutarea unui job. Primul lucru la care se uită angajatorii este atitudinea candidatului. Dacă aleg să presteze servicii într-un alt domeniu decât cel pentru au studiat, tinerii ar trebui să fie dispuşi şi motivaţi să lucreze. Atitudinea lor, prin care se vede convingerea că doresc şi sunt dispuşi la schimbare contează.

Natalia Buzle este studentă în anul doi la facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale din Oradea. Tânăra îşi caută, de două săptămâni, un loc de muncă, pe perioada verii, fiind dispusă să renunţe la distracţia estivală pentru a câştiga un ban în plus. Ea a beneficiat de cursuri de consiliere şi speră ca în cel mai scurt timp să îşi găsească un job. „Imediat ce am terminat cu examenele din sesiune am început să îmi caut un  loc de muncă. Până acum am aplicat mai multe CV-uri şi sper ca în zilele următoare să fiu chemată pentru angajare. Îmi doresc un job pentru toată perioada verii. Pe lângă banii pe care o să-i câştig sper ca experienţa aceasta să mă ajute să îmi găsesc mai repede şi mai uşor un loc de muncă peste doi ani când voi termina facultatea", a spus Natalia. În acelaşi timp tânăra este dispusă să meargă şi în străinătatea pentru a munci câteva săptămâni.

Şanse mici pentru cei fără examen de BAC

Elevii care nu au luat examenul de Bacalaureat au mai puţine şanse să îşi găsească un loc de muncă. Însă şi ei au şanse pe piaţa forţei de muncă, dacă au atitudinea potrivită şi dacă au câteva din abilităţile căutate de firmele care sunt dispuse să ofere calificare. „Angajatorii caută absolvenţi cu diplomă de Bacalaureat sau licenţiaţi. Sunt şi firme care oferă locuri de muncă pentru elevii cu zece clase sau care au absolvit o şcoală profesională. Depinde de abilităţile pe care aceştia le-au dobândit în timpul studiilor. Important este ca ei să dea dovadă de voinţă şi capacitate de autoanaliză", a dezvăluit Stela Bibarţ, director department marketing în cadrul firmei de recrutări RoMarketing.

Calităţi de angajat model


Atunci când decid să se angajeze tineri trebuie să se gândească ce pot oferi şi cum pot gestiona ceea ce au de oferit. În acelaşi timp trebuie să-şi cunoască bine obiectivul, unde se pot încadra, deoarece de la un domeniu la altul munca poate să difere destul de mult. Dacă aleg să presteze servicii într-un alt domeniu decât cel pentru au studiat, tinerii ar trebui să fie dispuşi şi motivaţi să lucreze. „Atitudinea lor, prin care se vede convingerea că doresc şi sunt dispuşi la schimbare contează. Dacă domeniul ales este unul nou pentru ei, atunci acesta trebuie să le pună în valoare calităţile" a spus Stela Bibarţ. Angajatorii se arată dispuşi să-i formeze pe tinerii absolvenţi cu atât mai mult cu cât pot beneficia de suvbenţie de la stat dacă îi păstzrează pe noii angajaţi cel puţin doi ani la locul de muncă.

Absolvenţii trebuie să se adapteze pieţei

Chiar şi într-o perioadă de criză economică oferta locurilor de muncă este variată. De la job-uri în producţie sau IT până la servicii în turism. „Este mai greu pentru tineri să-şi găsească un loc de muncă într-un domeniu care nu se găseşte pe piaţa muncii. De aceea ar fi bine să-şi adapteze cunoştinţele la oferta de pe piaţă Limbile străine sunt cele care fac diferenţa, dar contează şi cunoştinţele pe care le au în domeniile apropiate. Totodată angajatorii urmăresc atitudinea şi comportamentul posibilului angajat", a spus Stela Bibarţ

Cum să ai succes la interviu

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor îi învaţă pe tineri ce să facă atunci când îşi caută un job. „Îi învăţăm cum să redacteze un CV, le-am prezentat condiţiile obţinerii unui loc de muncă în străinătate prin programul EURES sau etapele pe care trebuie să le urmeze atunci când aleg să redacteze o scrisoare de intenţie", a spus Maricica Juca, purtător de cuvânt al AJOFM Bihor.„Informaţiile obţinute în cadrul orelor de consiliere mi-au fost foarte utile. Am aflat şi la şcoală ce paşi trebuie să urmez atunci când doresc să mă angajez, dar de această dată detaliile au făcut diferenţe. Am folosit noile informaţii dobândite, iar de câteva săptâmâni muncesc la o firmă", a spus Ioana Popa, în vârstă de 19 ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite