Libertatea strică: foştii deţinuţi revin după gratii, în aproximativ jumătate dintre cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puşcăriaşii au dreptul şi la o plimbare în curtea penitenciarului
Puşcăriaşii au dreptul şi la o plimbare în curtea penitenciarului

Cel mai recent caz este al unui tânăr condamnat pentru furturi din locuinţe. Marius Burja a ajuns din nou în arest, tot pentru furt.

Marius Burja a fost surprins duminică seara de camerele de supraveghere dintr-un supermarket din Oradea, în timp ce încărca produse în coşul de cumpărături. Fără nicio urmă de remuşcare şi aparent nejustificat, bărbatul în vârstă de 35 de ani a trecut bariera unei case de marcat nefuncţională. A fost prins de agenţii de pază şi predat autorităţilor.

„Pe parcursul audierilor, acesta a furnizat datele personale ale fratelui său. Am reuşit să-i stabilim adevărata identitate şi am aflat că avea antecedente penale şi era eliberat condiţionat din penitenciar”, a spus căpitanul Ioan Bogdan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor.
Marius Burja avea de executat o pedeapsă de şase ani de detenţie pentru furturi din locuinţe. Bărbatul a fost condamnat în anul 2005, însă a fost eliberat condiţionat anul trecut.

Viaţă dulce în puşcărie

Aproape 500 de infractori au ajuns, anul trecut, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Oradea. Jumătate dintre ei sunt recidivişti. „În procent de 55,8 la sută, aceste persoane se reîntorc în detenţie”, a spus subcomisarul Gabriel Ţica, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea. Oamenii care lucrează în sistem sunt convinşi că în România nu există o politică socială eficientă şi coerentă privind reintegrarea socială postdetenţie. „Majoritatea activităţilor şi programelor recuperative nu-şi mai găsesc o continuare şi o finalizare dezirabilă după punerea în libertate. Aceste persoane nu pot să acceseze locuri de muncă şi nu primesc ajutoare sociale”, a precizat Gabriel Ţica. Condamnatul are, la puşcărie, ceea ce nu are în libertate: hrană, cazare şi muncă. Deţinuţii au „joburi” care aduc venituri penitenciarului.  Peste 30 la sută din sumele încasate intră în conturile lor.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite