SOS Dogs vine cu o soluție la problema comunitarilor: Câinii fără pedigree ar trebui castrați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea a fost dată exemplu în gestionarea problemei câinilor comunitari prin SOS Dogs. Pe lîngă adăpostul pentru câini, pus la punct și utilat, SOS Dogs are o campanie prin care susține gratuit și sterilizarea câinilor care au stăpân. Susținătorii animalelor consideră că o rezolvare a problemelor pe termen lung ar fi dacă s-ar aproba o lege prin care stăpânii câinilor fără pedigree ar fi obligați să-i castreze. Astfel s-a

SOS Dogs a luat ființă în 2003 , când organizația oradeană "Arca lui Noe" a contactat-o pe Clarissa Baldwin de la fundația Dog Trust din Londra și Smith de la Fundația pentru Protecția Câinilor Comunitari. În primii cinci ani de la înființarea adăpostului au reuşit să reducă numărulcâinilor comunitari  de la 4.000 la numai  400.
Adăpostul a luat naștere și cu sprijinul municipalității care a concesionat peste 15.000 mp, pentru 25 de ani,  în partea de vest a orașului. Aici s-a construit o clinică de sterilizare și un centru de adopții.

 Câinii au țarcuri special amenajate în are liber, unde se pot juca



Lunar, SOS Dogs cheltuie peste 10.000 de euro pe, bani proveniți 15% din fondurile alocate de primărie, iar restul din sponsorizări.  Acești bani sunt folosiți pentru plata a cinci medici veterinari, la sterilizare - în medie, 17 euro operaţia - şi pentru îngrijirea câinilor, circa 4.000 fiind dați spre adopţie de la înființarea adăpostului.
La ora actuală adăpostul este dotat cu cuști care pot găzdui peste 400 de câini. „La sfârșitul anului trecut primăria a amenajat 50 de cuști noi, ceea ce înseamnă 200 de locuri noi pentru câini. Adăpostul a fost dotat și cu 30 de umbrare. Un umbrar are o suprafaţă de cca 3,8 mp, atunci când este închis (pe timpul anotimpului rece) şi o suprafaţă de umbrire de cca 7,8 mp, atunci când este deschis", a spus purtătoarea de cuvânt a primăriei, Mirela Macra.

image

Sterilizarea câinilor care au stăpân

Pentru a rezolva și cauza apariției câinilor comunitari, pe lângă sterilizarea celor de pe stradă, o soluție găsită de SOS Dogs a fost realizarea unei campanii în întreg județul Bihor, prin care să se sterilizeze gratuit și câinii cu stăpân.

Atât câinii comunitari cât și cei cu stăpân trebuie castrați

image

„Numărul câinilor din Bihor se ridică la 50.000 de exemplare. Din această cifră înțelegem nu numai câinii comunitari ci și câinii cu stăpân, Din neatenția stăpânilor câinii părăsesc proprietatea șii au ocazia să se copuleze. (Este vorba despre o împerechere întâmplatoare și nu despre una, pe care stăpânul câinelui o consideră firească pentru câinele său !)", se arată pe site-ul SOS Dogs.
De altefl, iubitorii de animale cred că i-ar ajuta și o lege în acest sens. „Am făcut demersuri pentru a obține o astfel de lege dar până în prezent nu a fost posibil. Trebuie ca stăpânii câinilor fără pedigree să aibă obligația de a castra câinii, evitând împerecherea lor cu alți câini comunitari. În caz contrar, ar trebui amendați. Ar fi necesară și educarea copiilor. Ei ar trebui să știe de mici că trebuie sterilizat câinele", a spus inițiatoarea proiectului SOS Dogs, Daiana Ghender.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite