Legea nu permite muncă în folosul comunităţii pentru vandalii de pe mal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că o mulțime de coșuri de gunoi montate pe promenada de pe malul Crișului Repede din Oradea au ajuns în apele râului, după ce au fost vandalizate, autorităţile orădende ripostează: vor monta camere video, iar vandalii prinşi ar  trebui să care pietre pe viitorul şantier de pe malul Crişului, însă legea nu este atât de permisivă. 

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri a anunţat că, în curând, promenada de pe malul Crişului Repede din Oradea va fi supravegheată cu ajutorul unui sistem video. Camerele de supraveghere, care se vor monta pe malul Crişului, în zona centrală, se vor cumpăra atât din banii Primăriei Oradea, cât şi din cei ai ABA Crişuri.

Măsura vine după ce, în repetate rânduri, coşurile de gunoi montate în apropierea promenadei au ajuns să plutească în apele râului. Şi dacă e să se facă voia şefului ABA Crişuri, atunci vandalii orădeni care vor fi surprinşi de camerele video vor fi „taxaţi", dar nu doar cu amenzi, ci şi cu ore de muncă în folosul comunităţii. „Oamenii sunt puternici, dacă au putut să arunce cu coşurile de gunoi în apă. În această situaţie, pe lângă amendă, noi îi vom folosi la lucrările de aşezare a pietrei pe mal. Dacă cineva poate să rupă un stâlp, poate şi să care pietre", spune Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri. Practic, conform spuselor lui, vandalii prinşi în flagrant vor fi puşi la muncă în folosul comunităţii, chiar la amenajarea unei porţiuni a  malului Crişului Repede, unde se vor monta, manual, plăci de piatră.


Pasztor, care este şi consilier local, spune că va promova o Hotărâre de Consiliu în acest sens. „Persoanele care se găsesc vinovate de acte de vandalism să muncească în folosul comunităţii şi mai exact să fie obligate să participe 3-4 zile la lucrările de amenajare de pe malul stâng al râului în zona centrală", adaugă directorul ABA Crişuri.

Nu muncă în folosul comunităţii


Viceprimarul Biró Rozália, responsabil de colaborarea cu Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, susţine că deşi ideea muncii în folosul comunităţii este una inspirată, s-ar putea să fie greu de pus în aplicare. „Responsabilizarea celor care distrug bunurile publice ar trebui să se facă prin muncă în folosul comunităţii. Însă legea privind munca în folosul comunităţii nu ne lasă să-i punem pe vandali la muncă, decât în cazul în care nu-şi plătesc amenzile de distrugere", explică viceprimarul.

Dar, crede Biró, nu va mai fi nevoie să-i ameninţe pe cei care distrug promenada cu munca silnică, o dată montate camere de luat vederi. „Încă nu ştim câte se vor monta, dar vom face în aşa fel încât să putem supraveghea întreaga zonă, adică fiecare metru de mal. Altfel este o investiţie inutilă", adaugă Biro.

Din păcate, până acum, niciunul dintre cei care au distrus pubele de pe malul Crişului Repede nu au fost identificaţi de către autorităţile locale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite