Oradea: Portret/ Carol Lazăr salvează câinii de pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ Carol Lazăr salvează câinii de pe străzi
Oradea: Portret/ Carol Lazăr salvează câinii de pe străzi

Carol Lazăr a fost sportiv de performanță. Acum face o performanță din colectarea câinilor comunitari, sterilizarea lor și încredințarea spre adopție, în țară sau în străinătate.

Carol Lazăr a fost un copil ca oricare altul, poate un pic mai iute. Așa a ajuns să facă atletism de performanță și să ajungă vicecampiona național la săritura în lungime. „M-a selectat un antrenor de atletism când eram în clasa a IV-a. În timp a observat că am talent la săritura în lungime”, își amintește el. Aproape 11 ani a făcut sport de performanță, participând la competiții regionale și naționale.

Câinii, dragostea lui

Carol Lazăr a avut câini de când se știe. La nașterea sa, familia avea un pechinez care dădea alarma oridecâte ori se trezea bebelușul. Când a crescut a avut alți câini. Cu mare drag își amintește de Nero, un câine metis, mare negru, care a fost umbra lui în adolescență. „Mergeam cu el peste tot, în oraș, la antrenamente  sau la munte cu cortul”, spune el zâmbind.
În timpul facultății a început să ridice câini de pe stradă împreună cu familia sa. „Îi luam și îi plasam la iubitori de animale. Dar am ajuns la un asemenea ritm că nu mai făceam față. Am hotărât să înființăm fundația”, povestește el. În perioada respectivă mulți orădeni erau revoltați de modul în care hingherii ridicau câinii de pe străzi și îi omorau sau de răutatea cu care erau otrăviți aceștia.

Sprijin din străinătate

Carol Lazăr și familia sa au luat legătura cu primăria orădeană și cu mai multe organizații neguvernamentale din străinătate pentru a demara un proiect eficient pe termen lung. A primit adăpostul pentru câini, iar fundațiile din străinătate le-au oferit sfaturi și sugestii pentru a ține sub control fenomenul câinilor comunitari. „Fenomenul poate fi ținut sub control doar prin sterilizarea câinilor, pentru că au o rată de reproducere foarte mare. Dacă am ridica toți câinii comunitari de pe străzi și i-am eutanasia, în ,maxim trei ani, am avea același număr de exemplare”, explică el. Cauza principală este abandonul câinilor de către proprietari din oradea și comunele limitrofe.

Muncă permanentă

Din 2003 până acum, fundația a sterilizat peste 8.800 de câini comunitari din Oradea. Constant apar însă câini noi, de diferite vârste, și cățele gestante în zona piețelor și a punctelor de intrare în oraș. Între timp a început să își extindă serviciile în județ. De patru ani a deschis un punct la Marghita. În alte localități se deplasează periodic cu clinica mobilă. Acum urmează să deschidă un punct la Salonta. „oamenii nu prea cunosc noțiunea de sterilizare și a trebuit să le explicăm care îi este rostul. În unele zone, acum sunt mai receptivi”, spune el mulțumit.

 Profil:
Născut: 28 septembrie 1976, Oradea
Studii: Facultatea Energetică Oradea
Familie: necăsătorit, are un copil
Profesia: manager SOS Dogs

Ce-i place:
„Îmi plac foarte mult animalele și natura”, spune Lazăr Carol. Îi plac muzica de calitate și istorie, citind cu plăcere tot ce găsește despre Imperiul Roman. Îi place soarele, iar dacă are timp stă la plajă. Îi place sportul. Și nu în ultimul rând să călătorească și să vadă locuri noi.


Ce nu-i place:
„Nu-mi place vânătoare”, precizează lazăr Carol din primul moment. Nu-i plac animalele în captivitate și militează pentru condiții cât mai aproape de mediul natural în cazul animalelor de la grădina zoologică. Nu-i plac minciuna, mizeria și dezorganizarea. Nu este fan nici al armatei, așa că a evitat-o.

 Acum aveți câini și acasă sau doar la fundație?
CL – Am acasă doi teckeli luați de pe stradă, un ciobănesc german și doi maidanezi.
- Ce îi învățați pe copii, în cadrul campaniei din școli?
CL – Punem accent pe responsabilitate și pe modul în care trebuie îngrijit un câine. Nu iei un câine doar pentru trei luni de distracție.
- Cum va continua acest program?
CL – Am vrea să îl extindem la nivel național. Ne dorim să inițiem și un program național de sterilizare și microcipare a cîinilor. În acest mod afli repede cine și-a abandonat sau pierdut câinele.


 

Întrebări și răspunsuri:

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite