Zboruri puse în pericol de şase hoţi care au furat cablu din incinta radiofarului din Borlești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri sunt acuzaţi de distrugerea serviciilor de navigaţie aeriană. Cei şase au au furat echipamente şi cablu din incinta radiofarului de la Borleşti. Din cauza furtului, radiofarul nu a mai emis semnale.

Laurenţiu Pop, Dan Mircea, Mihai Pop, Robert Şarga, Alexandru Şarga şi Anghel Martoşan, cu vârste între 21 şi 29 de ani, sunt acuzaţi „de distrugerea sau deteriorarea instalaţiilor ori a serviciilor de navigaţie aeriană sau perturbarea funcţionării acestora, faptă de natură a pune în pericol siguranţa zborului şi furt calificat.

Potrivit procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în noaptea de 11 şi 12 iulie, cei şase au intrat în incinta radiofarului pentru dirijarea traficului aerian din Borleşti, judeţul Satu Mare, de unde au furat aproximativ 400 de metri de cabluri de alimentare de la reţeaua de energie electrică şi diferite componente ale echipamentului care dirijează de la sol avioanele care aterizează şi decolează de pe Aeroportul Internaţional din Baia Mare, dar şi pe cele care survolează spaţiul aerian românesc.

Curse afectate

„Sistemul de emisie a undelor radio pentru dirijare aeriană a fost adus în stare de nefuncţionare”, a declarat procurorul orădean Aurel Mascaş, cel care instrumentează acest caz. Presupuşii hoţi au creat un prejudiciu în valoare de 41.000 de lei. Incidentul a afectat cinci curse care au aterizat sau decolat de pe aeroportul băimărean, dar în calcul sunt luate şi alte aeronave. Cinci dintre suspecţi se află în arest, iar unul dintre ei a fost dat în urmărire generală. Cei şase tineri riscă între 10-20 ani de închisoare pentru distrugere, respectiv 4-18 ani pentru furt.

Radiofarul, obiectiv important

Radiofarul emite un fascicol radio în plan vertical, care direcţionează avioanele care survolează spaţiul aerian la mare altitudine. „Radiofarul de la Borleşti este de rută, dar şi de aterizare-decolare. Este folosit inclusiv de aeronavele NATO care survolează spaţiul aerian românesc”, a explicat Octavian Cudalbu, directorul tehnic al Aeroportului Internaţional din Baia Mare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite