Laszlo Tokes: Nu Traian Băsescu ar trebui trimis în vestiar, ci Victor Ponta exclus din echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit eurodeputatului Laszlo Tokes, rezultatele referendumului arată că preşedintele Traian Băsescu se bucură de susţinerea a aproximativ 66% dintre românii cu drept de vot.

"Acest procentaj nu este constituit din absenteism politic, ci include o poziţie faţă de lovitura de stat dată de către Antonescu şi Ponta. Absenteismul maghiarilor reprezintă o opţiune politică. Un NU hotărât faţă pentru USL. Harta electorală maghiară din Transilvania este deosebită  de cea naţională." a spus Tokes.

Atac la UDMR

Acesta a făcut unele afirmaţii şi în ce priveşte UDMR-ul şi a clasificat gestul preşedintelui UDMR Bihor, Kiss Alexandru, care s-a urcat pe scena din Piaţa Independenţei la mitingul USL din Oradea îndemnându-i pe cei prezenţi să iasă la vot, ca fiind unul "şocant şi de condamnat". "Electoratul maghiar nu a dat ascultare UDMR-ului la referendum. Secuimea se opune loviturii de stat. Au ales să spună un NU hotărât restructurării. La fel au procedat şi în anul 2004, când maghiarii au votat alături de Băsescu, dar şi la referendumul din 2007, când s-au opus propagandei oportuniste a UDMR-ului. Maghiarii au jucat un rol important în schimbarea din 1989 şi nu se lasă duşi uşor", a spus Laszlo Tokes.

Acesta consideră că UDMR-ul a ajutat USL-ul la lovitura de stat şi nu este de acord cu învinuirea maghiarilor de către USL, pentru rezultatele obţinute la votul de duminică. "Învinuirea maghiarilor de către Victor Ponta îmi aduce aminte de învinuirea colectivităţilor în timpul comunismului", susţine Tokes.

Mesaje către electoratul maghiar

În ce priveşte declaraţia premierului maghiar Victor Orban, Tokes susţine că intervenţia lui era necesară, iar poziţia demnitarului maghiar a fost aceeaşi cu cea a Uniunii Europene. A recunoscut că el însuşi  a transmis un mesaj electoratului maghiar. "Cu ocazia taberei de vară de la Băile Tuşnad, am dat publicităţii un apel prin care am cerut electoratului să voteze NU, sau prin absenţa lor activă să nu participe la validarea referendumului. Nu cred că domnul Antonescu ar fi un căpitam mai bun de echipă decât Traian Băsescu. Nu Traian Băsescu ar trebui trimis în vestiar ci Victor Ponta exclus din echipă", a mai spus Tokes.

Război civil

Laszlo Tokes a mai precizat că după validarea referendumului va urma o perioadă dificilă în viaţa ţării, se va duce un război civil pe plan politic şi speră ca Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania să nu piardă acest război. Este conştient că electoratul maghiar a ajutat la invalidarea referendumului, dar nu aşteaptă niciun folos concret pe plan politic. "Nu suntem oportumnişti. În principii suntem pe partea democraţiei creştin democrate. Aceste principii ne îndeamnă să sprijinim politica", a punctat Tokes.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite