Laszlo Tokes: „Când Kelemen Hunor se uită în oglindă îl vede pe Marko Bela”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laszlo Tokeș s-a arătat sceptic astăzi față de schimbările pe care le-ar putea aduce al X-lea Congres al UDMR. Tokes subliniază că UDMR a pus în plan secundar interesele comunității maghiare de când este la guvernare și că a devenit un „figurant de echilibru" al politcii naționale.

Vicepreședintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, s-a declarat sceptic cu privire la schimbările pe care Congresul UDMR l-ar putea aduce în interiorul partidului. Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a subliniat că UDMR are nevoie de o schimbare radicală. „Sperăm că se va face o autorevizuire a politicii UDMR. Este necesară revizuirea politicii față de bisericile noastre. În contextul politicii naţionale, a întregii maghiarimi din Bazinul Carpatic, sper ca UDMR să se schimbe şi să înnoiască. Sunt urări de bine', a declarat Laszlo Tokes.

Nemulțumit de acțiunile partidului UDMR

Deși crede că schimbarea este necesară, Tokes nu crede că aceasta va avea loc. Preşedintele CNMT susţine că în rândul maghiarilor circulă şi o glumă pe această temă: „Ce vede Kelemen Hunor când se uită în oglindă? Pe Marko Bela!", spune Tokes.
"Este mare pericol ca domnul Kelemen să devină un epigon al domnului Marko Bela. Marko Bela renunţă la candidatură dar îşi păstrează poziţiile din partid. Răspunsul este în mâna lui Marko Bela. Dacă el reuşeşte să-şi păstreze poziţiile în partid atunci niciun urmaş al lui nu va putea aduce schimbări în UDMR. Cei care se pronunţă în mod deschis pentru schimbare sunt ceilalţi doi candidaţi (n.r.  Peter Eckstein Kovacs si Olosz Gergely), dar sunt foarte sceptic în privinţa schimbărilor UDMR'', a afirmat Laszlo Tokes.

În ceea ce priveşte poziţia UDMR la guvernare, Tokes a afirmat că nu este îngăduit ca Uniunea, de dragul participării la guvernare şi a ''scaunelor de catifea" să uite de menirea ei principală de a servi interesele maghiare, în loc să devină o balanţă a politici mari româneşti, "un figurant de echilibru" al politicii naţionale.

„Din păcate, UDMR a uitat de menirea sa sfântă, de programa ei şi de principalele revendicări ale comunităţii maghiare: autonomia la diferite nivele, educaţia superioară în limba maghiară, restituirea bunurilor confiscate de la comunitatea maghiară şi chiar a uitat şi de valorile Revoluţiei, deturnată şi deformată"  a opinat Tokes.

Nu a fost invitat la Congresul UDMR

Deşi a fost preşedinte de onoare al partidului şi a ajuns în legislativul european cu sprijinul UDMR , Tokes nu a fost invitat la Congresul care va avea loc la Oradea, sâmbătă și duminică. Tokes a menţionat că oricum, avea deja în agendă o deplasare în Azerbaidjan, în calitate de vicepreședinte al forului legislativ al Uniunii Europene.

Liderul CNMT a mai subliniat că organizează noul partid maghiar, cu scopul de a integra societatea maghiară din Transilvania şi a speficicat din nou că în acest scop ar fi dispus să-şi unească forţele cu UDMR sau cu Partidul Civic Maghiar.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite