Laszlo Diosi: "Fondurile europene, cea mai bună soluție pentru ieșirea din criză"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele OTP Bank România, Laszlo Diosi, a stat de vorbă cu jurnaliștii Adevărul de Seară Oradea. Bancherul susține că măsurile haotice, anticriză, luate de guvern și instabilitatea din domeniul legislației ar putea alunga din România băncile străine, care vor căuta piețe mai stabile.

Laszlo Diosi a declarat pentru Adevărul de Seară ediția de Oradea că lipsa unor măsuri coerente, din partea Guvernului, a amplificat problemele generate de criză. "Banca Națională nu poate face totul. Guvernul nu are o strategie economică bine pusă la punct. Ia decizii ad-hoc, vine cu idei pe care începe pe urmă să le elaboreze. Din acest motiv, măsurile anticriză sunt atât de pline de greșeli", consideră Laszlo Diosi.

Criza a pus piedici corporațiilor

Potrivit declarațiilor de la începutul anului, Laszlo Diosi estima ca vedetele anului 2010 urmau să fie creditele ipotecare și creditele pentru investiții. În privința creditelor ipotecare, așteptările s-au împlinit. "În luna mai am lansat creditele ipotecare pentru nevoi personale și au avut un succes enorm. În privința acestui produs ne-am atins targetul", declară reprezentantul băncii. Nu la fel de mare success l-a avut însă creditul pentru investiții. În acest an, astfel de credite au fost solicitate doar de întreprinderi mici și mijlocii și persoane fizice. "În sectorul corporații au fost foarte puține cereri. În prezent purtăm negocieri cu investitori mari din Germania, Austria, Italia, care sunt interesați de piața românească. Este vorba, în principal, de companii din domeniile agricultură și energie", precizează Laslo Diosi.

Fondurile europene pot salva economia

Președintele OTP Bank crede însă că salvarea firmelor și a economiei stă în accesarea fondurilor europene. De aici vor avea de câștigat și băncile, potrivit sursei citate, din creditele pentru partea de co-finanțare de care au nevoie cei care doresc să facă investiții cu bani europeni. "Am observant că a crescut volumul fondurilor europene accesate în ultimele luni. Este cea mai bună soluție pentru investiții. Nu văd alte soluții pentru ieșirea din criză", mărturisește președintele OTP.

Primele efecte după tăierile salariile

Potrivit președintelui băncii, una din măsurile anticriză, tăierea salariilor la bugetari, și-a făcut efectul deja. "Există un portofoliu pentru angajații de la stat. Pentru ei avem proceduri simplificate pentru refinațarea creditelor. Am observat primele probleme din luna iulie. Ne așteptăm însă ca efectele să fie și mai mari acum", subliniază bancherul.

Măsuri pentru șomeri

Bancherul spune că instituțiile financiare au luat măsuri și pentru cei care rămân fără locuri de muncă și nu își permit să mai plătească ratele. "Se pot suspenda ratele iar clientul are de plătit, pe o anumită perioadă, doar o sumă minimă, care este foarte mică", explică președintele instituției bancare. El avertizează însă că cei care vor acum să schimbe moneda în care au contractat creditul ar putea constata, în perioada următoare, că au făcut o greșeală. "În cazul celor care au credite în franci elvețieni există posibilitatea ca timp de un an să plătească 25% din rată. Eu nu aș schimba moneda pentru că într-un an sau doi situația se va stabiliza", a subliniat Laszlo Diosi.

Legislația sursă instabilitate în domeniul bancar

În privința valului de procese intentate de clienți băncilor, Laslo Diosi consideră că fiecare este liber, pe o piață competitivă, să aleagă cu cine vrea să lucreze. "Dacă nu ești satisfăcut de noi poți merge la alții. Dacă nu-ți place ce ți se oferă în altă parte poți să vii la noi", a precizat Diosi. El crede însă, ca aceste procese vin ca urmare a instabilității și schimbărilor dese din domeniul legislativ. "Legislația nu este clară, se schimbă des.  Problema cea mai mare nu o reprezintă modificările, ci efectele retroactive. Trebuie să ne gândim că dacă băncile străine vor vedea că în România este instabilitate s-ar putea să investească în altă parte, de exemplu Turcia sau Slovacia", a precizat Laszlo Diosi, care avertizează că dacă băncile își retrag investițiile vor scădea și veniturile de la bugetul de stat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite