Lanţul datoriilor blochează lucrările de apă, canalizare și de asfaltare la străzile din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reparaţiile la reţelele de apă şi canalizare sunt suspendate din cauza recesiunii. Ministerul Mediului datorează Companiei de Apă Oradea 14 milioane de lei, bani cu care compania trebuie să plătească lucrările din oraş.

O societate de construcţii a deschis un proces împotriva Companiei de Apă Oradea, din cauza datoriilor pe care compania le are către această firmă. Alte 15 firme aşteaptă bani pentru lucrările executate în contul furnizorului de apă, iar o parte au decis deja să sisteze lucrările care erau în derulare la reţeaua de canalizare din Oradea. „Firma Acvatot din Bucureşti a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă în instanţă, din cauza datoriilor pe care Compania de Apă Oradea le are, însă instanţa a respins cererea”, a declarat Alin Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea.

Ministerul este dator companiei
Firma bucureşteană trebuie să încaseze peste 2,8 milioane de lei pentru lucrările făcute. „Există un program pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare, finanţat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Contribuţia ministerului la finanţare este de 75 la sută, iar a Companiei de Apă de 25 la sută. Ministerul nu a făcut plăţile, compania nu a putut achita mai departe datoriile”, a spus Alin Sas. Potrivit sursei citate ministerul ar avea de achitat către compania orădeană peste 14, 5 milioane de lei. Exact suma pe care Compania de Apă o datorează firmelor care au contractat lucrări în municipiul de pe Criş. „Totalul datoriilor noastre către firme se ridică la peste 14 milioane de lei, exact suma datorată de Ministerul Mediului”, a subliniat reprezentantul Companiei de Apă Oradea. El spune că o parte din societăţi au oprit deja lucrările pe care le aveau în derulare.

Proiecte blocate
Ca într-un lanţ al slăbiciunilor, acest lucru afectează în mod direct alte proiecte aflate în derulare pe străzile din Oradea. Este vorba de programul de asfaltare al străzilor din municipiu. Primăria Oradea are în derulare un proiect pentru reabilitarea a 19 străzi din oraş, pe bani europeni.
„Astfel sunt create probleme pe lanţul de investiţii”, a declarat primarul Ilie Bolojan. El a dat ca exemplu strada Bumbacului, care nu poate fi asfaltată din cauză că nu au fost finalizate lucrările la canalizare. „Nu putem să începem să asfaltăm când ştim că acolo trebuie să se facă lucrări”, a precizat primarul.
Edilul a mai spus că se blochează astfel lucrări făcute pe bani europeni. „A doua problemă este faptul că lucrările au fost abandonate în diferite stadii şi cele care nu sunt în faza de conservare riscă să fie compromise”, a mai spus Bolojan.
Oradea are în derulare un program european în valoare de peste 28 de milioane de lei, pentru asfaltarea a 19 străzi. Dacă ministerul nu va trimite banii datoraţi Companiei de Apă, toate termenele de finalizare riscă să fie devansate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite