LECŢIE DE ALTRUISM Bihorenii rămân pe primele locuri la donarea de organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gyokeresi Ildiko
Gyokeresi Ildiko

De aproape trei ani, Bihorul de situează printre primele locuri pe lista donatorilor de organe. În 2010 peste 15 familii au dat dovadă de altruism şi uitând de suferinţa pricinuită de pierderea persoanei dragi au fost de acord cu prelevarea organelor. Tot anul trecut, la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea au avut loc două premiere.

Medicii de la Cluj şi Târgul Mureş au prelevat pancreasul unui bărbat şi, aceiaşi specialişti, au mai prelevat cordul unei bihorence.Zeci de români din toate colţurile ţării trăiesc acum graţie bihorenilor care, deşi confruntaţi cu situaţia pierderii unei personae dragi, au oferit o lecţie de altruism şi au fost de acord ca medicii să preleveze organelle celor aflaţi în moarte clinic.  

Cramen Pantiş, managerul Spitalului Clinic Judeţean a mărturisit că de fiecare dată rămâne profund impresionată de familiile care, lovite de suferinţă, au puterea să ia decizia grea de a semna pentru donarea organelor celui care a intrat în moarte clinic. "În pofida durerii pricinuită de  fatalele accidente ale victimelor care pot fi de natură medicală sau accidente de muncă, rutiere, etc, ei mai au puterea să îşi dea acordul. Toţi putrezim, toţi murim. Dar organele sunt un dar al vieţii!", a spus directorul. Anul trecut la Oradea au avut loc peste 15 prelevări de organe. Nici în 2011, Bihorul nu părăseşte locul fruntaş pe lista prelevărilor de organe. Până acum, la Spitalul Clinic Judeţean au avut loc două prelevări de organe.

Organele unei tinere din Oradea, prelevate noaptea trecută, salvează cinci vieți

Vezi aici povestea unui femei din Bihor care a salvat, anul trecut mai multe vieţi

La Oradea a avut loc prima prelevare de piele de la o pacientă aflată în moarte clinică

Al doilea caz de prelevare organe în 2010

Ildiko Gyokeresi a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean Oradea anul trecut cu anevrism cerebral. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Trei echipe de specialişti din Cluj Napoca, Tîrgu Mureş şi Bucureşti au prelevat cordul, rinichii, ficatul, cornea şi piele, fiind a doua acţiune de acest gen în Oradea din 2010.

Ildiko Gyokeres a trăit modest 40 de ani înr-un sat din Bihor. Muncea foarte mult la o fabrică de confecţii din Oradea şi ajungea aproape întotdeauna frântă de oboseală acasă. Orice efort era însă mic în comparaţie cu dragostea pentru fiica ei, pentru care trăia. Cât timp putea să-i asigure necesarul, viaţa ei, asa grea cum era, îi aducea mulţumire.Deşi a trăit momente groaznice, familia femeii şi-a adus aminte de ultimele zile din viaţa acesteia.

Click aici pentru poze din satul donatoarei

Numai cuvinte de laudă

 „Vineri a venit obosită de la lucru. Sâmbătă seara a spus că o doare capul. S-a aşezat în sufragerie să se uite la televizor şi i s-a făcut rău dintr-o dată. A fost anunţată Ambulanţa; intrase deja în comă. Când am ajuns la spital, am ştiut că nu se va mai trezi niciodată. Gestul de a salva alte vieţi mi s-a părut firesc. Am discutat şi cu medicii şi mi-am spus că dacă în acest fel putem să îi ajutăm pe alţii, trebuie să luăm decizia. Ar fi fost dorinţa ei", ne-a povestit Toth Gyula, verişorul femeii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite