Oradea: Judecătorii orădeni s-au alăturat protestatarilor din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Judecătorii orădeni s-au alăturat protestatarilor din țară
Oradea: Judecătorii orădeni s-au alăturat protestatarilor din țară

Magistrații protestează prin suspendarea ședințelor de judecată Judecătorii amenință cu proteste zilnice între orele 9 și 11. Solidari, grefierii și arhivarii își exprimă nemulțumirile între orele 12 și 14.

Liniște în această dimineață pe coridoarele Judecătoriei Oradea. Magistrații s-au raliat acțiunilor de protest ale judecătorilor din Municipiul Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Botoşani, hotărând ca, începând de azi, să protesteze zilnic între orele 9-11, prin suspendarea şedinţelor de judecată. “Protestele sunt pe pe perioadă nedeterminată, până în momentul în care cei responsabili de sistemul judiciar nu vor veni cu măsuri concrete pentru garantarea unui act de justiţie european", precizează purtătorul de cuvânt al Judectătoriei Oradea, magistratul Ovidiu Galea. Personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţei sprijină protestul magistraţior, solidarizându-se cu acesta.  Separat, grefierii și arhivarii desfășoară propriul lor protest, zilnic, între orele 12-14.

În unanimitate
Decizia raliării la acțiunile de protest a fost luată ieri, în Adunare Generală, cu unanimitate de voturi, cu participarea majorității absolute a judecătorilor instanței, informează Ovidiu Galea. Şedinţele de judecată se vor încheia la finalul programului legal de lucru, urmând ca acele cauze care nu au putut fi judecate să fie reluate în cursul zilei sau zilelor următoare. "Singurele excepţii ce se vor face vizează cauzele penale cu arestaţi, atunci când durata măsurilor preventive ar expira în intervalul orelor de protest", precizează Galea. La Curtea de Apel activitatea se desfășoară în mod normal. “Consiliul Superior al Magistraturii nu poate hotărî întreruperea protestelor”, a spus în această dimineață Gheorghe Groza, președintele Curții de Apel Oradea.
Drepturi salariale încălcate

Magistrații își justifică protestul prin “condițiile grele de muncă”, din cauza cărora apar inevitabil “nedoritele erori judiciare și întârzierea soluționării cauzelor”. “Hotărârile judecătoreşti nu mai au în România, care se pretinde stat de drept, niciun efect”, spune purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea. De asemenea, magistrații sunt nemulțumiți fiindcă drepturile lor salariale, prevăzute de lege, recunoscute prin hotărâri judecătoreşti, sunt invalidate prin ordine, circulare, acte administrative ce nu s-ar justifica decât în scopul aplicării legii, iar nu contra acesteia. 
Caseta

Protestul de azi nu a afectat pe nimeni
Protestul judecătorilor, manifestat prin suspendarea ședințelor de judecată, nu a afectat niciun caz în această dimineață. Pe afișierul cu lista cauzelor de judecată nu figura vreo programare. De asemenea, pe planificarea ședințelor de judecată pe perioada vacanței  judecătorești 2009, apar doar zilele de 15 iulie și 12 august (civil) și 14 iulie și 11 august (penal). 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite