Job-ul de cameristă, ultima şansă pentru şomerele din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremuri de criză tot mai mulţi şomeri aleg să se recalifice în speranţa găsirii unui loc de muncă. Ana Solomie este şomeră din luna ianuarie şi a ales să urmeze cursurile de cameristă deoarece doreşte să-şi găsească un loc de muncă sigur şi decent.

Ana Solomie a terminat o şcoală propfesională obţinând calificarea de sudor. Şapte ani a muncit în uzină ca şi sudoriţă. I-a plăcut foarte mult dar a renunţat după ce s-a căsătorit. „Ca şi sudoriţă mi-a plăcut foarte mult să lucrez. După ce am plecat din uzină am muncit cinci ani la un magazine de pâine, dar am renunţat la acest loc de muncă din cauza salariul care era foarte mic" spune Ana Solomie. În urmă cu zece ani femeia s-a angajat la o cofetărie iar în urma închiderii magazinului a fost nevoită să intre în şomaj. „Din 15 ianuarie sunt în şomaj. Am ales să urmez un curs de recalificare deoarece doresc să încerc ceva nou.    Cursul de camersită mi s-a părut interesant şi totodată este ceva căutat la ora actuală pe piaţa muncii" a spus cursanta. În primă fază a participat la cursurile de teorie iar acum face practică. „În fiecare săptămână trebuie să mă duc la o pensiune unde am practică. Îmi place ce fac. Patronul pensiunii mi-a propus să mă angajez la el după ce voi primi diploma. Nu exclud nici varianta unui loc de muncă în străinătate" mai spune Ana.

Printre şomerele care au ales să urmeze acest curs se află şi Florica Andor în vârstă de 39 de ani. Aceasta a muncit ca şi cameristă la o pensiune din Băile Felix, dar şi-a pierdut locul de muncă deoarece nu avea calificarea necesară. „Asta îmi place să fac. De patru ani practic această meserie. Am ajuns în şomaj pentru că la pensiunea unde lucram s-au făcut restructurrăi de personal, iar eu am fost printre primele persoane care au plecat deoarece nu aveam diploma necesară" a spsu Florica.  

Cursuri în funcţie de cerinţele pieţei muncii

Fie că au studii superioare, liceale sau doar profesionale, şomerii indemnizaţi ori neindemnizaţi aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor au posibilitatea obţinerii unei calificări ori a recalificării, care să îi ajute să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Cursurile sunt organizate în funcţie de cerinţele pieţei muncii, astfel că, în această perioadă, sunt în derulare cursuri de operator maşini unelte, lucrător în comerţ, tapiţer, manichiuristă-pedichiuristă, ospătar sau bucătar.„Cursurile de recalificare pe care le derulăm în aceată perioadă durează până în luna octombrie şi se adresează şomerilor indemnizaţi ori neindemnizaţi aflaţi în evidenţele Agenţiei. Programele sunt gratuite cursanţii având obligaţia să-şi facă analizele medicale specifice pentru a putea participa la cursuri. Totodată se decontează transportul de la domiciliul şomerilor până la unitatea de pregătire" a spus Teofil Popa, şeful Compartimentului de formare profesională din cadrul AJOFM Bihor. La final, cursanţii  au de susţinut un examen, iar în urma promovării lui vor primi o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii, Ministerul Sămătăţii şi Ministerul Educaţiei, diplomă pe baza căreia se pot angaja chiar şi în spaţiul Uniunii Europene. De la începutul anului 68 de persone s-au încadrat în muncă după ce au urmat aceste cursuri.  

Şomerii trebuie să accepte să urmeze cursurile de recalificare derulate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. În cazul în care refuză aceştia îşi pierd indemnizaţia de şomaj şi totodată le încetează calitatea de şomer. „Şomerii care refuztă cursurile oferite de noi trebuie să dea o declaraţie. Până acum la nivelul judeţului Bihor nu au fost înregistrate astfel de situaţii" a precizat Teofil Popa şeful Compartimentului de formare profesională din cadrul Agenţiei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite