Jandarmii orădeni colectează materialele reciclabile și economisesc apa și energia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii orădeni sunt ecologiști
Jandarmii orădeni sunt ecologiști

Jandarmii orădeni sunt ecologiști. De doi ani au început să recicleze pet-uri și hârtie. Mai mult, oamenii legii fac economie și la apă și energie electrică. În toată unitatea au fost puse afișe care-i îndeamnă să stingă lumina când ies din birou sau să închidă apa atunci când nu o folosesc.

 

 Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor derulează de doi ani două campanii privnd reciclarea deşeurilor şi economisirea apei şi energiei. În această perioadă au fost împărţite materiale de informare (afişe, fluturaşi) cu scopul informării personalului propriu în ce priveşte importanţa economisirii energiei şi a colectării selective a deşeurilor.

Cea de-a doua campanie vizează colectarea selectivă a deşeurilor de tip PET şi are la bază invenţia maiorului Crăciun Dorin, în curs de brevetare la OSIM şi care are  ca marcă sub denumirea PETEG (PET - E-cologic - G-arbage). "PETEG este un recipient confecţionat din polipropilenă, fiind foarte rezistent la manipulare şi intemperii, prezentând şi avantajul că poate fi reciclat", a precizat maiorul Crăciun Dorel.

Ideea acestui recipient are la bază o promisiune făcută fiului său, în anul 2007. Atunci, aflându-se în concediu în Călimăneşti, în timp ce se plimbau fiul său l-a întrebat de ce sunt atât de multe pet-uri pe stradă şi nimeni nu le adună. "La revenirea acasă s-a documentat cu privire la modalităţile în care se puteau recicla pet-urile şi a ajuns repede la concluzia că recipientele (metalice) folosite erau greu de manipulat, aveau capacitate mică şi necesitau maşini speciale pentru transport", a declarat căpitan Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.

Ulterior, a perfectat recipientul iniţial, azi având două modele, de capacitate diferită. Primul recipient a fost adus în curtea Jandarmeriei. În urma unui sondaj aplicat jandarmilor bihoreni s-a ajuns la concluzia că aceştia folosesc la serviciu şi acasă lichide îmbuteliate în PET-uri, rezultând un număr total de 3585 săptămânal şi aproximativ 14340 lunar.

Deoarece campania a avut un efect pozitiv, jandarmii conştientizând necesitatea colectării acestor deşeuri (jandarmii aduc de la domiciliu pet-uri şi le depozitează în containerul PETEG), s-a gândit să dezvolte campania la nivel judeţean şi în viitor chiar la nivel naţional.

Aşa s-a născut proiectul „Judeţul Bihor, un mediu curat prin grija tuturor - colectarea selectivă a pet-urilor şi hârtiei", care a fost înscris în concursul „Ţara lui Andrei" iniţiat de Petrom cu sprijinul Radio EuropaFM, pe site-ul căruia îl puteţi vota.

Premiul în valoare totală de 5000 euro, va fi cheltuit pentru implementarea proiectului la instituţiile publice, şcoli, spitale, hoteluri din Băile Felix, Băile 1 Mai şi Stâna de Vale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite