JURNAL DE CRIZĂ Numărul şomerilor orădeni în scădere de la o lună la alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Rata şomajului a crescut în Bihor, în ultimele luni. Acest lucru se datorează atât angajărilor din ultima perioadă cât şi faptului că o parte dintre şomeri au ieşit din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

Astfel, peste 5.700 de bihoreni şomeri şi-au găsit un loc de muncă în primele şase luni ale acestui an. Dintre aceştia 3.800 s-au angajat după ce au luat parte la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante. Dacă anul trecut rata şomajului în Bihor trecea pragul de 6%, înegistrându-se peste 16.000 de şomeri, la finele lunii iunie rata şomajului a ajuns la 3,29%. Aproape 70 şomeri s-au încadrat în muncă după ce au urmat cursurile de recalificare oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Bihor.  Aceste procente ar putea suferi modificări, în perioada următoare, din cauza absolvenţilor şi a disponibilizărilor.

Proaspăţi absolvenţi, viitori şomeri

În schimb, conducerea agenţiei se aşteaptă în perioada următoare la o creştere a şomerilor în rândul elevilor care au terminat liceul şi nu au reuşit să obţină examenul de bacalaureat pentru a se putea  înscrie la facultate. Aceştia pot beneficia de indemnizaţia de şomer în valoare de 250 de lei, timp de şase luni, cu condiţia să se înscrise în baza de date a AJOFM în cel mult 60 de zile de la absolvire. Alţi şomeri ar putea apărea însă în urma disponibilizărilor, deoarece în perioada următoare 180 de persoane s-ar putea să rămână fără un loc de muncă. „CFR Marfă sucursala Transilvnia a depus o notificare privind concedierea a 115 persoane începând cu data de 8 iulie în timp ce SNCFR Călători Regionala Oradea intenţionează să renunţe la 17 angajaţi din data de 27 iulie. Notificare am primit şi din partea SC CFR IRLU, secţia Oradea, care din 27 iulie va disponibiliza 10 de persoane, în timp ce de la 1 august o firmă de confecţii îşi va încetat activitatea astfel că 37 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă", a spus Doru Drăghici, directorul AJOFM Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite