Iuliana Chelu este îngerul păzitor al actorilor de la Teatrul de Stat din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Chelu
Iuliana Chelu

Orădeanca este sufleor la Teatrul de Stat din Oradea de 27 de ani. Spune că a ajuns să îndrăgească această meserie şi că nu ar putea renunţa la ea. Iuliana a lucrat la un restaurant de lângă Teatrul de Stat şi aşa a ajuns să-i cunoască pe actori.

PROFIL
Născută. 29 iulie 1956 în Voievozi
Educaţie. Facultatea de Muzică, secţia actorie în Oradea
Familie. Căsătorită, are o fiică


 „Veneau la restaurantul la care lucram să mănânce sau să bea cafea. Era chiar peste drum de teatru şi deja devenise un obicei să vină acolo. I-am îndrăgit pe toţi foarte mult. La un moment dat, am aflat că le-a plecat sufleorul şi m-am înscris la concurs. Am dăruire”, povesteşte artista.

„Eu sunt acolo să-i ajut”
Sufleorul este acela care suflă actorilor, în timpul repetiţiilor şi al reprezentaţiilor, replicile pe care urmează să le spună. O muncă nu tocmai uşoară, care implică foarte multă atenţie, o cunoaştere foarte aprofundată a textului şi un ascuţit simţ al observaţiei. „Ca şi sufleor, eu trebuie să fiu acolo de la prima repetiţie. Împreună cu regizorul, se stabilesc eventuale adaptări la text sau modificări de expresii care sunt mai greoaie, iar eu trebuie să le ştiu. Actorii se bazează mult pe mine, ei ştiu că dacă li se întâmplă să uite o replică, eu sunt acolo să-i ajut”, povesteşte sufleorul.
Pentru a-şi face meseria bine, Iuliana trebuie să fie şi un psiholog priceput. Ea trebuie să-şi dea seama imediat când un actor dă semne că nu îşi aduce aminte următoarea replică. „După atâţia ani de experienţă, îmi dau seama când un actor nu-şi aduce aminte de următoarea replică după cum o rosteşte pe cea dinainte. Ca să fii un bun sufleor trebuie să-i cunoşti pe actori foarte bine în afara scenei şi dacă ajungi să-i cunoşti ştii deja cum se manifestă fiecare când uită un cuvânt sau o replică”, spune Iuliana.

Ştie textele mai bine decât actorii
Un sufleor profesionist învaţă textele aproape pe de rost, pentru că, înainte de reprezentaţia efectivă, au loc 20 sau 30 de repetiţii la care sufleorul trebuie să fie prezent. „Vrând nevrând, ajung să cunosc textele aproape pe dinafară. După atâtea repetiţii, textele îmi rămân în memorie”, spune Iuliana.
De aceea dacă se întâmplă să-şi uite textele pe undeva, Iuliana se descurcă şi fără ele. Iar cum zice o vorbă „numai cine nu munceşte nu greşeşte”, Iuliana a avut parte şi de situaţii în care a fost nevoită să se descurce fără a avea textul în faţă. „Ţin minte că eram pe autocar, mergeam pentru o reprezentanţie în alt oraş când un coleg actor m-a rugat să repetăm puţin replicile lui. Atunci mi-am dat seama că îmi uitasem textul în Oradea. I-am spus colegului să nu le spună celorlalţi şi m-am descurcat fără text. Cu toate că am avut emoţii, spectacolul a ieşit bine”, povesteşte Iuliana.
Pe lângă meseria de sufleor, Iuliana are şi o emisiune la televiziunea locală TVS, unde are ca invitaţi interpreţi din toate categoriile muzicale, de la muzică populară, până la jazz.

Întrebări şi răspunsuri

Sunteţi şi interpretă de muzică populară. De ce nu aţi ales asta ca principală preocupare?
Niciodată nu m-am gândit să trăiesc din muzică populară. Îmi place să cânt şi am participat la nenumărate spectacole şi concursuri de profil, dar nu este meseria mea.

Cum aţi ajuns să prezentaţi o emisiune de televiziune?
În urmă cu doi ani, redactorul şef de atunci de la TVS mi-a propus să fac o emisiune dedicată strict interpreţilor de muzică populară. Aşa am început, iar în timp am transformat-o într-o emisiune dedicată tuturor celor care cântă muzică de calitate, indiferent de gen.

Ce-i place
Iuliana spune că-i plac enorm găluştele cu pui, iar pe lângă asta îi place şi supa de cartofi, macaroanele cu cartofi, în general mâncărurile simple.

Ce nu-i place
Iulianei nu-i plac oamenii cu două feţe. Ea spune că nu suportă minciuna şi prefăcătoria.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite