Oradea: Cum poți să devii Ironman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Cum poți să devii Ironman
Oradea: Cum poți să devii Ironman

Concursul Exterra, inspirat din celebra competiție Ironman va avea o probă de înot de 3,8 kilometri,  180 de kilometri cu bicicleta şi alergare 42,2 kilometri, toate fără pauză.

CITEȘTE ȘI

Ironman de Oradea, începând de anul viitor

Pentru a putea fi accesibil pentru cât mai mulți sportivi, vor exista și categorii pe ștafetă (masculin + mixt și femei) și binentețeles pe individual. "Foarte mulţi participanţi vor fi amatori, care nu sunt capabili să parcurgă cele trei probe. Am vrut să-l facem mai accesibil”, a declarat Szokolszky Istvan, organizatorul concursului. Deocamdată nu a fost stabilită exact ordinea probelor în concurs. Însă una din variante ar fi să se pornească spre lacul de acumulare din Tileagd, ar urma proba de înot, după care continuarea traseului de bicicletă până la 180 de kilometri, iar la final maratonul.

Pe bicicletă Oradea - Remeți

Proba de bicicletă nu se va face pe astfalt, cum se face în concursul original. Ca urmare, spre deosebire de Ironman-ul original, la Oradea proba de bicicletă se va face cu mountain bike sau trekking. "Traseul ar fi Oradea-Podgoria-Tileagd-Aleșd-Vadu Crișului-Șuncuiuș-Stâna de Vale-Remeți. La Remeți ar fi capătul traseului și de acolo întoarcea la Oradea", explică Szokolszky Istvan. Proba de înot ar urma să aibă loc la lacul de acumulare de la Tileagd, iar maratonul pe malul Crișului, în Oradea, între podurile Dacia și Decebal. "Am socotit că ar fi vorba de zece ture între cele două poduri. Maratonul vrem să fie ultima probă și să scoatem cât mai mulți susținători în stradă", a explicat organizatorul.

Puncte de tranzit și de alimentație

Potrivit acestuia vor exista două puncte de tranzit, unde sportivii se vor putea odihni și își vor putea schimba echipamentul. Pe trasee vor exista puncte de alimentare, de unde sportivii își vor putea lua băuturi energizante și batoane proteice. "Încercăm să găsim sponsori pentru aceste produse și pentru echipamente sportive, dar și pentru premii. Am vrea să dăm și premii în bani și eventual echipamente", a precizat Szokolszky Istvan.

Timp de concurs - 16 ore

Organizatorul spune că timpul de concurs va fi de 16 ore. "La astfel de concursuri organizatorii stabilesc un anumit timp, cine termină în intervalul respectiv este Ironman", explică Szokolszky. El  precizează că proba de bicicletă durează de regulă cel mai mult, însă acest lucru depinde foarte mult de pregătirea sportivului. Organizatorul se pregătește și el să participe la concurs, deja a început antrenamentele. Susține că și un amator poate participa însă are nevoie de o pregătire foarte bună pentru a reuși să termine competiția în intervalul stabilit de organizator. În România există, potrivit lui Szokoszy, nouă "oameni de fier", în timp ce în Ungaria peste o sută. Asta din cauză că țara vecină are deja o tradiție în organizarea acestui concurs. Mai multe despre Ironman puteți ciți pe internet la www.ironman.com, iar pagina concursului de la oradea va fi www.ironmanoradea.ro

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite