Oradea: Irina Bara, tenismenă orădeană de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Irina Bara, tenismenă orădeană de top
Oradea: Irina Bara, tenismenă orădeană de top

Practică tenisul de câmp de la cinci ani şi a fost cea mai tânără sportivă invitată la concursul internaţional Masters din Italia, unde s-a clasat pe locul şase.

PROFIL
Născută. 18 martie 1995, Beiuş, Bihor
Studii. Elevă
Profesie.  Sportivă


Irina joacă tenis de la cinci ani şi încă de pe atunci şi-a arătat înclinaţia către acest sport. Chiar dacă la început a fost doar o joacă pentru ea, la 10 ani a început să practice tenisul de performanţă. „Irina a fost un talent în tenis de când era mică, probabil că a moştenit acest talent de la mine. Eu am practicat tenisul de performanţă până la 18 ani, deci e o tradiţie de familie. De 15 ani organizez turnee de tenis la baza sportivă CS Tenis Club Iris din Ştei”, spune tatăl fetei, Călin Bara.

Un palmares bogat
Cu un tată fost practicant al sportului alb şi actual proprietar al unei baze sportive, unde se organizează turnee de tenis, Irina a avut mediul propice să se dezvolte şi să se perfecţioneze ca sportivă de valoare în lumea tenisului. „Îmi place foarte mult tenisul, tata m-a îndrumat spre acest sport, de altfel el este antrenorul meu. Şcoala şi tenisul mă preocupă cel mai mult în acest moment. Faptul că practic sport de performanţă nu mă împiedică să învăţ bine, sunt printre primele eleve din clasă”, spune Irina. 
Sportiva se antrenează zilnic, câte trei sau patru ore, şi este conştientă că numai muncind foarte mult poate să ajungă între cele mai bune sportive ale lumii. „E greu pentru copii să facă tenis de performanţă. Încep acest sport de la vârste fragede, practic renunţă la copilărie”, este de părere Călin Bara. El spune că fetiţa nu are foarte mult timp de joacă pentru că munceşte enorm ca să obţină rezultate. Datorită tenisului, Irina a văzut deja foarte multe oraşe din Europa, are foarte mulţi prieteni din lumea tenisului, a învăţat limbi străine, a dat interviuri. „Nu toţi copiii au asemenea experienţe la vârsta ei. Dar ea a reuşit prin foarte multă muncă”, spune Călin Bara.
Chiar dacă este încă un copil, Irina are deja în spate experienţa unor concursuri naţionale şi internaţionale. La 14 ani, are rezultate remarcabile la competiţiile naţionale şi internaţionale de juniori la care a participat. În 2005 a obţinut titlul de campioană naţională, în 2007 a fost vicecampionă naţională. În 2008 a reuşit din nou să obţină titlul de campionă naţională, atât la proba de simplu cât şi la dublu, iar în acest an a fost campioană naţională la dublu la Campionatul Naţional de juniori 14 ani.  La concursul european de fete a obţinut locul 9, iar la Masters în Italia, tot la 16 ani, unde sunt invitate cele mai bune sportive din Europa, Irina a obţinut locul al şaselea, fiind cea mai tânără participantă.
Irina mai are o soră, Daria Ştefana Bara, şi, cum era de aşteptat, şi ea practică tenisul de câmp.


Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare perfomanţă pe care vrei să o atingi?
Visul meu este să ajung între primele zece cele mai bune jucătoare din lume, dar pentru asta trebuie să muncesc foarte mult. Sper să mi se împlinească acest vis.

Câţi ani de acum încolo crezi că o să practici tenisul de performanţă?
Eu cred că o să practic tenisul de performanţă încă 20 de ani de acum încolo.
ll Care sunt tenismenii tăi preferaţi?
Idolii mei sunt Justine Henan şi Rafael Nadal.


Ce-i place
Irinei îi plac călătoriile, limbile străine, muzica şi cititul. Ea spune că îi place să vorbească cu prietenii ei din străinătate pe Internet.

Ce nu-i place
Irina spune că nu se prea dă în vânt după animale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite