PORTRET: Ioan Popa Baciu, pe cont propriu de la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul de patronat orădean vorbeşte patru limbi, pe care le-a învăţat prin intermediul afacerilor. Dintr-un copil simplu, de la ţară, a ajuns manager la mai multe firme

PROFIL
Născut. 5 mai 1970, Săbolciu.
Studii. Colegiul Tehnic Traian Vuia, multiple specializări în management organizaţional.
Familie. Căsătorit, trei fiice.

Ioan Popa Baciu este exemplul omului care a ştiut ce vrea de la viaţă şi, mai ales, cum să obţină ce-şi propune. La şaisprezece ani se întreţinea singur la Oradea, deşi era doar în al doilea an de liceu şi părinţii săi erau în satul natal, din comuna Săcădat.
„Aveam 16 ani când mi-am luat viaţa în mâini. La 17 ani eram angajat ca operator chimist. Era înainte de 1989 când am fugit din ţară în Ungaria, unde am lucrat în construcţii, furând meserie de la experţi”, îşi aminteşte omul de afaceri de astăzi. În Ungaria a stat până în 1990, după care şi-a efectuat stagiul militar, la Târgul Jiu şi Timişoara. Despre experienţa de soldat spune că l-a călit şi l-a maturizat, dar că l-a marcat şi negativ. „Problema cu milităria este că te înverşunează şi te face să vrei să te răzbuni pe noii veniţi”, crede Ioan Popa Baciu.

Prima afacere, la 23 de ani
După armată s-a căsătorit şi şi-a făcut debutul în lumea afacerilor, deschizându-şi prima firmă, de construcţii, la Arad. „Aveam 23 de ani şi, pe baza experienţei din Ungaria, am ajuns să am sub conducere o echipă de patruzeci de oameni, ingineri experimentaţi”, povesteşte Ioan Popa Baciu. El a făcut parte dintre pionierii privatizării din România, însă înainte de asta a încercat să se angajeze ca om de pază la circumscripţia financiară a judeţului. „Când am terminat interviul de angajare, şeful de acolo mi-a recomandat să intru în afaceri, fiindcă eu nu eram de portar”, îşi aminteşte cel care a devenit în 2005 directorul Patronatului din Industrie, Servicii şi Comerţ (PISC) din Oradea.

Afaceri în mai multe domenii
În 1995 şi-a înfiinţat prima firmă la Oradea, cu activitate în transporturi. În paralel a exportat masă lemnoasă din zona Beiuşului şi Aleşdului, în ţări precum Italia şi Germania. S-a ocupat şi de prelucrarea primară a lemnului, până în 2001. „În 2000 am fost director executiv la Federaţia Patronilor Bihor, în care mă înscrisesem dintr-o întâmplare”, spune afaceristul. În 2004 şi-a extins activitatea, importând echipamente agricole din Italia şi Franţa.
„Distribui în toată ţara utilaje de prelucrare a solului, tractoare, echipamente de recoltare. Iniţial aduceam produse noi însă, cum ţăranul român nu are bani, acum mă axez pe utilaje la mâna a doua”, relatează directorul PISC.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi ajuns director la PISC?
Sunt membru fondator al organizaţiei. Eu am fost cu iniţiativa, dar am avut şi oameni puternici care m-au sprijinit, printre care Cornel Sabău şi Valentin Ionescu.

În ce stadiu e acum organizaţia?
PISC are în prezent 80 de membri. Pot să spun că supravieţuim, aşa cum o face şi mediul economic din România.

V-a ajutat în afaceri faptul că aţi crescut la ţară?
M-a ajutat foarte mult în viaţă, în general. Am trăit într-o familie modestă, cu cinci fraţi şi singura jucărie pe care o ţin minte era maşina de lăptărit.

Ce-i place
Întreprinzătorului orădean îi place să citească orice „îl zideşte din punct de vedere spiritual”. Îl consideră un exemplu de urmat pe Richard Wurmbrand, care a fost reprimat de sistemul comunist pentru credinţa sa în Dumnezeu. „90 la sută din timpul pe care îl petrec în maşină ascult Radio Vocea Evangheliei”, spune Ioan Popa Baciu.

Ce nu-i place
„Nu suport nepăsarea oamenilor care persistă într-o stare de indiferenţă faţă de viaţa şi dezvoltarea lor spirituală”, spune Ioan Popa Baciu. Acestuia nu-i plac oamenii care amână mereu, în loc să acţioneze.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite