PORTRET: Ioan Blaga conduce Camera de Comerţ din Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul este stabilit din 2003 în Statele Unite ale Americii şi este unul dintre fondatorii Camerei Române de Comerţ şi Industrie din Chicago.

În anul 2003, orădeanul Ioan Blaga, împreună cu un prieten, a făcut un turneu de colectare de fonduri în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru construirea clădirii unui liceu în Oradea. „În tot acest timp mi-am făcut o sumedenie de prieteni şi majoritatea m-au invitat să ne asociem în diferite afaceri, în Statele Unite ale Americii. Am ales să mă stabilesc la Chicago, şi din cauză că acolo exista o comunitate românească puternică”, povesteşte Ioan Blaga.

De la consultant la patron de firmă

Pe pământ american, Blaga a pornit de la zero. „Am oferit consultanţă în afaceri, după care mi-am cumpărat o firmă  de antreprenoriat general şi am obţinut diverse licenţe şi brevete în diverse domenii de activitate, de la construcţii la mediul înconjurător şi energii verzi”, spune Ioan Blaga.  Orădeanul recunoaşte că nu s-ar fi adaptat atât de bine la noua viaţă dacă nu ar fi fost comunitatea de români din Chicago. „Datorită comunităţii româneşti de acolo, totul este mai uşor, fiecare membru al comunităţii caută să-i ajute într-un fel sau altul  pe noii veniţi  în comunitate”, mărturiseşte orădeanul.
Blaga recunoaşte, însă, că oricât de bine ar merge lucrurile în SUA, dorul de casă este foarte greu de suportat. „Întodeauna există un «dar». Oricâte facilităţi ai avea, oricât de bogat ai fi, oricât de adaptat ai fi, tuturor românilor de acolo le lipseşte ţara în care s-au născut, România, pe care o poartă în suflet şi după care tânjesc în permanenţă”, spune cu tristeţe orădeanul.

Ca dovadă că dorul de ţară este mai puternic decât orice, orădeanul renunţă cu uşurinţă la concedii luxoase în Mexic sau alte staţiuni de pe meridianele lumii pentru a ajunge acasă, în România. Ioan Blaga este unul dintre oamenii care au pus bazele Carmerei Române de Comerţ şi Industrie din Chicago. Acum, el ocupă funcţia de vicepreşedinte al camerei.  „Ideea înfiinţării unei camere de comerţ a pornit de la un prieten din Oradea care se afla în vizită în SUA şi care ne-a sugerat că ar fi nevoie de o instituţie care să reprezinte interesele oamenilor de afaceri de acolo şi care să faciliteze cooperarea între firme din SUA şi România”, îşi aminteşte Ioan Blaga.

A urmat o perioadă de tatonări şi recrutări de personal. Proiectul a fost dus la capăt, iar în august  2009 s-a deschis oficial RoCCI din Chicago. „Avem o echipă formată din 16 persoane pe diverse domenii de activitate şi un bord de conducere format din trei persoane”, spune Ioan Blaga.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă aţi putea da timpul înapoi, aţi mai lua aceeaşi decizie, să plecaţi în SUA?
Desigur, nu aş şovăi nicio clipă să-mi desfăşor activitatea în SUA, unde valorile individuale şi democratice ale societăţii sunt respectate cu sfinţenie.

Ce şanse de realizare au românii care se stabilesc în SUA?
Orice român care cunoaşte cât de cât limba engleză şi este educat într-un anumit domeniu poate să se realizeze profesional şi spiritual în SUA, care a dezvoltat un sistem de adoptare al imigranţilor foarte prietenos şi cald. Dacă dispun şi de un oarecare capital bănesc, viteza de realizare a acestuia creşte exponenţial.

Ce-i place
Citeşte cu plăcere beletristică, filosofie, teologie şi o mare parte din timp îl petrece cu prietenii, derulând activităţi sociale de binefacere şi ajutorare a unor persoane cu greutăţi.

Ce nu-i place
Bihoreanul spune că nu-i plac ipocrizia, duplicitatea, minciuna şi imoralitatea.

Profil
Născut. 29 noiembrie 1953, Aleşd
Studii. Institutul Politehnic „Traian Vuia Timişoara“, Facultatea de Mecanică
Familie. Căsătorit cu Florica, 3 copii: Emanuel, Eusebiu şi Flavia

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite