Investiții de milioane de lei îngropate în pământ în cartierele orădene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii de pe Gheorghe Doja nu sunt legați la canalizare
Locuitorii de pe Gheorghe Doja nu sunt legați la canalizare

Noile rețele de canalizare din oraș sunt nefuncționale din cauza datoriilor. Compania de Apă trebuie să mai achite în contul contractorilor 7,3 milioane lei pentru orădenii să poată beneficia de utilități.

O parte dintre locuitorii Oradei sunt forțați să trăiască și acum în condiții greu de imaginat în secolul vitezei. Este vorba de cei din zona șoselei de centură, Calea Aradului, Gheorghe Doja, Podgoria, Cartierul Veteranilor, Grigorescu, etc."Sigur deșeurile menajere nu ajung în stradă, însă majoritatea locuitorilor din zonă au fost forțați să recurgă la fose septice sau să aibă apă din fântâna proprie pentru că deși pe stradă s-au făcut lucrări de canalizare, rețeaua nu este funcțională", ne-a spus orădeanul Alexandru Toth. Bărbatul care lucrează la construcția unei case pe strada Gheorghe Doja și-a amintit un episod petrecut în vara lui 2009. "Femeia care locuiește în vecini era obligată să aducă apă în găleți de câteva ori pe zi", a povestit orădeanul.

Lucrări de milioane care zac în pământ

Lucrările de extindere a rețelei de canalizare pe strada Gheorghe Doja s-au finalizat anul trecut. Nici la această oră, locuitorii din zonă nu au fost racordați la sistem. "Anul trecut s-a făcut canalizarea, dar nu au mai făcut și racordarea. Când plouă, e dezastru aici. Ne-au promis că vor reface și drumul care a rămas plin de gropi", a spus Gyorgy Zoltan, un locuitor din zonă. Autoritățile dau neputincioase din umeri. "Avem nevoie de 7,3 milioane lei pentru ca lucrările care s-au făcut finalizat anii trecuți să fie funcționale. Ministerul Mediului, principalul finanțator, nu a mai asigurat achitarea lucrărilor și am acumulat datorii", a precizat Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea. Restanțele către contractori se ridică acum la 11,8 milioane lei. "Dacă rețelele nu vor fi funcționale, acestea se vor deteriora. Avem lucrări finalizate din 2007", a spus Victor Ciordaș, director tehnic al Companiei. Până la rezolvarea situației, autorităților nu le rămâne decât să speră că până la sfârșitul lunii martie, conducerea Ministerului Mediului va achita datoriile. Până atunci, doi contractori au solicitat insolvența Companiei pentru a-și recupera datoriile în valoare de 850.400, respectiv 1.203.756 lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite