Oradea: Tinerii oferă remedii antiabuz pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Tinerii oferă remedii antiabuz pe Internet
Oradea: Tinerii oferă remedii antiabuz pe Internet

Prima concluzie a campaniei este faptul că părinţii nu pot face faţă pericolelor la care se expun tinerii care navighează online.

Pericolele care pândesc din spaţiul virtual sunt duşmanii noii ere, pe care şi-au propus să-i elimine sau măcar să-i identifice un grup de tineri orădeni. Pe parcursul lunii august, 15 copii au împărţit pliante în şcoli şi în zona centrală a oraşului.

Pe bucăţile de hârtie multicolore împărţite de voluntarii din cadrul organizaţiei „Salvaţi Copiii” sunt imprimate sfaturi pentru tineri, dar şi pentru părinţi, pentru a evita capcanele internetului. „În calitate de voluntar al organizaţiei Salvaţi Copiii România, am luat contact cu copii, tineri şi părinţi, informându-i că există site-ul www.sigur.info, de unde pot învăţa cum să navigheze, în siguranţă, pe internet”, a spus Cristiana Todorean, de 17 ani, elevă la Liceul Greco-catolic din Oradea.

Părinţii, depăşiţi de situaţie

Tânăra spune că numărul copiilor abuzaţi în spaţiul virtual este tot mai mare, informaţie obţinută în urma discuţiilor cu mai mulţi părinţi îngrijoraţi. „Părinţii se simt neputincioşi, fiindcă sunt depăşiţi de situaţie”, a explicat adolescenta. Cristiana spune că a cunoscut copii care şi-au dat numerele de telefon sau adresele unor necunoscuţi sau care au aflat că le-au fost postate diverse fotografii, pe site-uri de socializare, fără ca ei să aibă habar de acest lucru. Abuzuri se întâmplă şi între colegi de clasă, care se folosesc de adrese de messenger, pentru a-şi ironiza sau chiar batjocori tovarăşii. „Este o modă între elevi să-ţi creezi mai multe conturi pe messenger, pentru a-ţi bate joc de vreun coleg. Problema e că victimele nu îndrăznesc să vorbească despre abuzuri”, a constatat Cristiana.

O altă problemă este accesarea site-urilor interzise minorilor. Părinţii pot afla ce trebuie să modifice în calculator pentru a li se bloca accesul copiilor pe aceste pagini pe www.sigur.info.  Imediat după începerea anului şcolar, voluntarii orădeni vor începe o nouă campanie de informare în şcoli. De asemenea, se vor organiza, din toamnă, cursuri de informare pentru părinţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite