Inspectorii sanitari din Bihor fac verificări, pentru a preveni îmbolnăvirea cu E.coli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit informaţiilor transmise de către Sorin Hodişan, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, inspectorii bihoreni vor verifica modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă, în comerţul şi procesarea legumelor proaspete.

În urma notificării de alertă primită de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), privind contaminarea cu Escherichia Coli a două loturi de castraveţi de origine Spania - care au condus la înregistrarea a peste 200 de cazuri de îmbolnăviri şi la două decese, autoritatea română a dispus de urgenţă aplicarea unor măsuri, pentru a preveni apariţia unor astfel de cazuri în România.

Controale

„În cadrul monitorizării, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor vor verifica şi modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă şi implementarea bunelor practici de igienă de către operatorii din industria alimentară care procesează şi comercializează legume proaspete, catering-uri, restaurante, cantine", a spus Sorin Hodişan.

Reguli care trebuie respectate

Acesta îi îndeamnă pe bihoreni să respecte câteva reguli de igienă, pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea. Este vorba despre spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun, după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc), spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor proaspete, tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii), epozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor aliment, fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum, evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor,  persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei

Victime

DG SANCO (Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene) notifică datele pe care le deţine până în prezent şi anume: Sursa responsabilă pentru epidemia datorată toxinei Shiga produsă de Escheria Coli (STEC) în Germania a fost identificată în data de 26 mai ca fiind castraveţii, origine Spania, regiunile  Malaga şi Almeria. Spania a dat asigurări că loturile incriminate au fost distribuite doar în Germania. În afară de cele 214 de cazuri din Germania, au fost înregistrate îmbolnăviri şi în alte state member, la persoane care au călătorit în Germania în această perioadă, astfel: 25 cazuri în Suedia, Marea Britanie 3 cazuri, Danemarca 7 cazuri, Olanda un caz şi Austria 2 cazuri de contaminare cu această tulpină de E.coli.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite