FOTO - VIDEO Înjurături şi huiduieli în faţa bisericii din Văşad. Jandarmii au fost nevoiţi să intervină de mai multe ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima slujbă ţinută de un preot greco-catolic în biserica din localitatea bihoreană Văşad nu s-a lăsat fără scandal. Încă de dimineaţă, ortodocşii s-au adunat în faţa lăcaşului de cult şi i-au înjurat şi huiduit pe cei cinci greco-catolici prezenţi la Liturghie.

De mai bine de o săptămână ortotocşi şi greco-catolicii din localitatea Văşad nu se mai pot înţelege. Conflictul dintre ei a pornit de la sentinţa definitivă şi irevocabilă dată de justiţie, potrivit căreia biserica din sat a fost retrocedată Parohiei Greco-Catolice. Ortodocşii nici nu vor să audă aşa ceva.

image
image
image

Dă click pentru a vedea mai multe fotografii

 Peste 50 de jandarmi bihoreni alături de gruparea mobilă a jandarmilor din Cluj au ajuns încă de la primele ore ale zilei în satul bihorean. "Este cunoscută situaţia tensionată din Văşad încă de când am însoţit executorul judecătoresc. Jandarmii bihoreni alături de gruparea mobilă din Cluj au intervenit ori de câte ori a fost necesar" ne-a spus cpt. Bogdan Ioan, purtător de cuvânt al IJJ Bihor.

Spiritele s-au încins în jurul prânzului, când greco-catolicii au ieşit de la slujbă. "Niciodată ei nu vor rămâne cu biserica. Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă. 30 de persoane nu au cum să întreţină această biserică. Greco-catolicii nu vor avea linişte după ce vor pleca jandarmii", a afirmat revoltatăViola Boroş, în vârtă de 75 de ani.

Peste 200 de ortodocşi i-au huiduit şi înjurat pe greco-catolici, ba chiar au dat cu pietre după un enoriaş. Şi preotul a avut de înfruntat furia sătenilor. El a avut nevoie de escorta poliţiştilor şi a jandarmilor ca să poată părăsi biserica.

"Îi mulţmim lui Dumnezeu că am reuşit să reintrăm în biserică după atâţia ani şi că avem unde ne ruga.  Păcat însă că, din cauza lipsei de deschidere a părţii ortodoxe pentru soluţii practice, a trebuit să se recurgă la executor judecătoresc şi jandarmi, când totul se putea face amiabil,în spirit frăţesc şi respect reciproc" a spus preotul Vlad Voicu , parohul greco-catolic din Văşad. Preotul ortodox, Cristian Miheş nu a dorit să comenteze situaţia.

Relatia dintre ortodocşi şi greco-catolici continuă să rămână tensionată la Văşad.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite