Iniţiere în teatru pentru copiii orădeni, cu actori profesioniști, în Orășelul Copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că este vacanţă, cursurile sunt la mare căutare printre copiii din Oradea care vor să urce pe scena. Micuţii au ocazia de a învăţa câte puţin din tainele teatrului de păpuşi şi îşi pot demonstra talentul într-un spectacol  cu public.

De astăzi, timp de 10 zile, copii din Oradea care vor să-şi ocupe timpul liber al vacanţei cu ceva util pot urma cursul de vară despre teatrul de păpuşi, organizat în Orăşelul Copiilor. Cursurile gratuite sunt ţinute de actorul Szoke Kavinszki Andras, în fiecare zi a săptămânii, mai puţin lunea. Pentru părinţii care nu au posibilitatea de a-şi petrece toată vara alături de micuţi, cursul este ca o gură de oxigen.


„Sunt liniştită că am unde lăsa copilul până la prânz şi ştiu că va învăţa ceva constructiv, chiar dacă pentru ea e o joacă”, spune Mirela Florea, mama unei fetiţe de şase ani. „Copilul meu este destul de ruşinos şi cred că, petrecând timp alături de alţi copii şi de actori, îşi va învinge timiditatea”, a mai spus mămica.


Un spectacol cadou


Pentru a le câştiga atenţia şi pentru a le dezvolta mai multe aptitudini, cursul are două etape. „Micuţii învaţă cunoştinţe de bază pentru confecţionarea diferitelor tipuri de păpuşi marionete, bibabo, wayang, sau marionetă cu fire”, a spus actorul Kavinszki Andras. În acelaşi timp, însă, copiii învaţă şi darul interpretării scenice. „Le predau noţiuni de bază şi apoi îi las să exerseze acasă. Cele mai bune momente vor construi un spectacol  de final”, a adăugat Kavinszki.  Dincolo de mândria de a urca pe o scenă, micuţii însă fac prin acest curs şi un pas înainte în dezvoltarea personalităţii.
„Efectele pozitive ale artei teatrale în rândul copiilor sunt foarte cunoscute. Îi ajută foarte mult să-şi modeleze firea, temperamentul şi caracterul”, a mai specificat actorul.

Actoria, în topul preferinţelor


Elevii au de obicei ocazia de a urma cursuri opţionale în Orăşelul Copiilor. În topul preferinţelor se află orele de actorie, predate săptămânal. O grupă are de obicei în jur de 14 participanţi care la finele cursului joacă într-un spectacol. Anul acesta cursurile săptămînale vor demara abia din toamnă.

Arta teatrală are un efect pozitiv în procesul de formare a personalităţii copilului.
Szoke Kavinszki Andras, actor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite