Închiderea magazinelor de vise, misiune imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheretele cu etnobotanice funcţionează, cu clientelă mărită, în centrul oraşului, deşi au fost înterzise de autorităţi în urmă cu două luni. Cele două magazine redeschise profită de legea incompletă şi de consumatorii naivi şi vând substanţe psihotrope pe post de îngrăşământ de plante.

În luna iunie, Gavrilă Ghilea, prefectul de Bihor, anunţa triumfal: „Vă pot informa că nu mai există în Oradea niciun magazin de etnobotanice deschis". După două luni, realitatea îl contrazice. În oraș există două magazine de etnobotanice care funcționează în continuare, ba chiar cu program nonstop. Unul dintre acestea este situat chiar în centrul oraşului, pe strada Moscovei, lângă Teatrul de Stat, iar celălalt, într-o zonă semicentrală, lângă Piața Cetate.

Stoc de etnobotanice

Un vânzător de etnobotanice a vorbit, sub protecţia anonimatului, pentru ADS despre clientela magazinului. „ În iulie, imediat ce s-a redeschis magazinul, am fost asaltaţi de clienţi. Cumpărau cantităţi mari. Îmi ziceau că le era frică să nu se închidă magazinele din  nou", spune acesta.  Magazinul este deschis 24 de ore din 24, mai ales că cei mai mulţi dintre cumpărători vin după provizii pe timpul nopţii. „Cei mai mulţi vin noaptea, când ies sau când vin din oraş. Sunt tineri. Alţii cheltuie şi 500-600 de lei pe lună, în condiţiile în care preţurile sunt între 10 şi 100 de lei. Numărul clienţilor a crescut imediat după deschidere", spune tânărul.

După o lună s-au redeschis

Decizia de închidere a magazinelor de etnobotanice a venit, în iunie, ca urmare a unei ample acţiuni de control în care au fost implicate mai multe autorităţi. „Având în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru consumatori aceste tipuri de plante, substanţe şi preparate cu caracter stupefiant, halucinogen, sedativ, euforic, în baza oridnului prefectului de Bihor din 21 februarie, s-au întreprins mai multe acţiuni de control. Echipele mixte au fost compuse din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Direcţiei Agricole, Direcţiei de Sănătate Publică, Garda Finaciară, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Municipiului Oradea, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciul Investigare Fraude", spune Traian Bejan, şeful CJPC. În urma neregulilor repetate constatate în acea perioadă, s-au aplicat amenzi şi închiderea celor trei magazine din Oradea între şase şi 12 luni. „S-au conformat, dar într-o lună doi comercianţi au redeschis pe alte firme, în acealeaşi puncte de lucru. Comercianţii însă găsesc portiţe legislative pentru a reveni pe piaţa etnobotanicelor.Din păcate legea în domeniu e permisivă. De atunci i-am mai verificat şi am dat două amenzi de câte 3.000 de lei, pentru probleme legate de etichetare. Pe unele etichete erau trecute informaţii cum că produsele sunt îngrăşăminte pentru palnte şi că sunt interzise consumului uman. Nu am primit reclamaţii de la consumatorii de etnobotanice", precizează Bejan.

casetă

Pot duce la comă sau deces

O altă instituţie care efectuează controale periodice la cele două unităţi este Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor. „Avem un program de vizite la aceste magazine. Printre altele, verificăm condiţiile de igienă şi autorizaţiile sanitare. Din acest punct de vedere, sunt în legalitate", spune Marius Pârcioagă, şeful DSP Bihor. Acesta atrage atenţia asupra efectelor pe care consumul substanţelor psihotropice le are asupra organismului. „Pot duce de la stări de somnolenţă până la comă, sau deces. Mesajul ar fi să se evite consumul şi tinerii să nu selase momiţi de acest gen de substanţe. Sunt toxice pentru dependenţă şi creează dependenţă. În primele şase luni, au fost 15 cazuri acre au necesitat îngrijiri medicale, iar de atunci au fost alte trei", spune Pârcioagă.

Cum scapă de lege: se vând ca îngrăşământ

Una dintre firmele care au magazin de etnobotanice la Oradea, SC Monydad SRL, cu sediul în localitatea Tinca, are ca tip de activitate comerţul cu ridicata al „combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi al produselor derivate".  Practic, magazinul de etnobotanice vinde trei tipuri de produse: sare de baie, nutrient pentru flori şi plante aromaterapeutice, ambalate în pliculeţe. Astfel, comercianţii spun că nu vând substanţe psihotrope. Pe ambalajul unui pliculeţ sunt trecute următoarele informaţii: „Produse de îngrijire a plantelor. Utilizare: pentru cultivarea plantelor. Conţine: amoniac, acid azotic, aminoacizi, hidroniu. Se amestecă cu 750 ml de apă. Nu este pe bază de plante de mare. Conţine plante chimice. Nu sunt destinate consumului uman", se artă pe ambalaj. Printre produsele comercializate se găsesc „Special gold" sare (0,25 grame, la 40 de lei), Pulse - pulbere (0,5 g -la 30 de lei), Fly Agaric Mushroom - ciuperci uscate (12 g la 60 de lei) sau Spice Gold Spirit (pulbere 3 g- 90 lei). Cei mai mulţi dintre consumatori se feresc de ochii lumii sau ai presei. „Am cumpărat pentru un prieten. Eu nu iau aşa ceva. A costat 30 de lei", a spus în fugă un client abordat de reporterul ADS.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite