În prezenţa ministrului Transporturilor, s-a semnat protocolul pentru centura metropolitană a Oradei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe şi Cătălin Homor, directorul general al CNADNR au semnat, la Primăria Oradea, preluarea documentaţiei pentru o şosea de legătură a municipiului cu Autostrada Transilvania, de 20 de kilometri, proiect al administraţiei locale în valoare de circa 130 de milioane de euro care ar putea fi realizat în doi ani.

"Acest proiect se înscrie în strategia de a conecta marile oraşe ale ţării la arterele prezente sau viitoare de mare trafic, în acest caz Autostrada Transilvania. Acest proiect este posibil într-un timp accelerat datorită parteneriatului care a început şi care continuă cu administraţia locală, foarte activă şi pragmatică în a facilita aceste proiecte. În momentul când găsim aceste condiţii, vom veni imediat şi le vom prelua pentru a se realiza în cel mai scurt posibil", a declarat ministrul Buşe. 

El a subliniat că asemenea proiecte sunt posibile datorită Master Planului ce a fost aprobat recent de Guvern şi care a dezlegat foarte multe iniţiative, idei, deoarece proiecte care înainte nu puteau să aibă o finanţare asigurată, pot acum să beneficieze de fonduri europene. 

"Este unul din multele proiecte ce vor fi anunţate în viitorul apropiat. Veţi vedea în următoarele şase săptămâni, până la finalul lunii noiembrie va fi un val de proiecte mari ce vor fi anunţate, deja despre unele am vorbit, altele vor fi cu licitaţii începute. Mulţumesc domnului primar pentru iniţiativă şi pentru oportunitatea de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor nu numai local, dar şi la nivel naţional, de a transpune în viaţă aceste proiecte importante pentru regiune dar şi pentru ţară", a menţionat ministrul Buşe. 

Potrivit primarului Ilie Bolojan, proiectul se referă la un drum de legătură pe patru benzi, profil de autostradă, cu o lungime de aproape 20 km, cu o valoare estimată de 130 de milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). 

Ilie Bolojan a motivat acest proiect prin faptul că jumătate din traficul rutier al României către Europa se desfăşoară pe DN1, care traversează intravilanul municipiului Oradea şi generează un trafic important în partea de vest a ţării. 

"Având în vedere construcţia autostrăzii Transilvania, un obiectiv important al municipalităţii a fost conectarea la această autostradă şi în subsidiar, evitarea tranzitului prin Oradea. În urma colaborării dintre minister şi Primăria Oradea am reuşit să realizăm un proiect integrat al municipiului, adică centura municipiului cu pasajele aferente pentru a decongestiona nodurile rutiere", a declarat Bolojan. 

Directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, a spus că acest proiect va deveni o certitudine în foarte scurt timp. După ce se vor aproba indicatorii prin hotărâre de guvern, va urma pregătirea proiectului tehnic şi demararea lucrărilor, preconizate pentru anul 2017. Termenul de execuţie este de doi ani. 

"Astăzi putem discuta că în anul 2019 autostrada va fi legată la municipiul Oradea. Cu toţii aşteptăm ca modelul Oradea să fie multiplicat la principalele metropole ale României", a conchis Homor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite