Oradea: Îmbogăţiţii imobiliari, somaţi să plătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul bihorean vrea TVA pe tranzacţii de peste 276 de milioane de lei, efectuate de persoane fizice, între anii 2006 şi 2008.

Persoanele care s-au îmbogăţit între anii 2006 – 2008 prin vânzarea unor terenuri sau construcţii în scop comercial trebuie să plătească TVA acum, când pe piaţa imobiliară nu mai mişcă nimic. Sumele câştigate anii trecuţi le-au reinvestit în alte terenuri sau imobile, care în 2009 au fost imposibil de vândut, din cauza crizei. Mona Radu, notar în Oradea, spune că anul acesta numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut drastic, ceea ce înseamnă că banii sunt blocaţi în imobiliare.

TVA pe tranzacţii de 276 milioane lei

Indiferent că dispun sau nu de sumele datorate, persoanele fizice care au vândut construcţii noi sau terenuri, în mod repetat, aveau obligaţia să plătească TVA. În prezent, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor cercetează 188 de persoane fizice care au efectuat între anii 2006-2008 peste 2.400 de tranzacţii imobiliare, a căror valoare depăşeşte 276 milioane de lei. Printre aceste persoane se numără şi Călin Raita, controversatul om de afaceri care a investit în construcţii la Paleu.

Acesta consideră nejustificată pretenţia celor de la finanţe. „Atâta vreme cât am plătit 3%, nu mi se poate cere să plătesc 19%, ca o persoană fizică autorizată”, spune Călin Raita, subliniind că el a vândut în calitate de persoană fizică. Acesta povesteşte că a cumpărat mai multe construcţii de la o firmă, pentru care a plătit TVA pe care nu l-a dedus. „Statul ar trebui să-mi restituie 3 milioane de euro”, crede Raita, care spune că în perioada respectivă a făcut  tranzacţii în valoare de 20 de milioane de euro.


TVA fără sistem de colectare
Octavian Dan, expert financiar, spune că problema TVA datează din 2007, de când s-a stabilit obligativitatea plăţii TVA pe operaţiunile imobiliare ale persoanelor fizice. „Nu s-a aplicat un sistem de colectare a taxei şi nimeni nu a plătit atunci. Acum datornicii vor avea de plătit dublu, se calculează şi penalităţi de 0,1% pe zi”, spune Octavian Dan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite